Vorige pagina
De Amsterdamse Canon - deel 4(artikelnummer:AC6284)

31. Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond (1894) - Binnen de Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond kwamen werknemers voor het eerst als één man op voor hun belangen. De ANDB zou het schitterende voorbeeld vormen voor de vakbeweging in Nederland. Langzaam maar zeker veroverden de arbeiders ook de politieke arena. De joodse socialist Henri Polak speelde hierbij een sleutelrol.
32. Gas- en watersocialisme - Wim Treub (1896) - Met de komst van de Radicalen kreeg de gemeente er heel wat taken bij. Onder leiding van Wim Treub begon ze steeds meer in te grijpen in de samenleving. Belangrijke voorzieningen als gas, water en de telefoon kwamen onder overheidscontrole.
33. De Pijp (1900) - De Pijp stond bekend als een eentonige wijk vol haastig gebouwde woningen van slechte kwaliteit. Maar de buurt bruiste van leven. Kunstenaars, hoeren en studenten bevolkten het gebied rond de Albert Cuypstraat, waar in 1912 een rumoerige zesdaagse markt kwam. In de Quellijnstraat zag het Nederlandse cabaret het levenslicht.
34. Plan Zuid (1917) - Het Plan Zuid brak met alle tradities in de woningbouw. Berlage ontwierp een stadsuitbreiding met veel ruimte voor groen. De strakke bouwblokken met sociale huurwoningen hadden een modern uiterlijk. De architecten van de Amsterdamse school maakten van de gevels bijzondere bakstenen kunstwerken.
35. Schiphol (1919) - Een eerste plan voor een vliegveld lachte de gemeenteraad nog weg. Bij burgervluchten konden de meeste leden zich maar weinig voorstellen. Uiteindelijk kwam het er toch. Schiphol bleek geweldig goed voor de economie. Amsterdam zou de luchthaven nooit meer kwijt willen.
36. Café ’t Mandje (1927) - In ’t Mandje aan de Zeedijk dansten homoseksuele stelletjes openlijk met elkaar. Dankzij de legendarische Bet van Beeren vormde het bruine café een vrijhaven in een tijd waarin homoseksualiteit taboe was. Na de Tweede Wereldoorlog zou die tolerantie zich als een olievlek uitbreiden. Amsterdam ontpopte zich tot Gay Capital of the World.
37. Olympische spelen (1928) - Al een paar keer had Amsterdam geprobeerd de Olympische Spelen binnen te halen. In 1928 lukte dat. De stad was een paar weken lang het middelpunt van de internationale sportwereld. Het Olympisch Stadion vormt nog altijd het trotse symbool van die gouden dagen.
38. Algemeen Uitbreidingsplan (1934) - Tegenwoordig hebben de Westelijke Tuinsteden niet zo’n beste naam. Op papier zagen ze er echter prachtig uit. Het Algemeen Uitbreidingsplan beloofde een nieuw stuk Amsterdam waar het heerlijk wonen zou zijn in lichte appartementen te midden van veel groen.
39. Jordaanoproer (1934) - De enorme werkloosheid van de Crisisjaren veroorzaakte een gespannen sfeer. In de zomer van 1934 barste de bom. Toen de steunuitkeringen verlaagd bleken, laaide het protest op. Tijdens het Jordaanoproer raakten wanhopige en woedende arbeiders slaags met de politie en het leger. Er vielen vijf doden.
40. De Oranje loopt van de helling (1938) - Na de komst van het Noordzeekanaal veranderde de overkant van het IJ in het centrum van de scheepsbouw. Amsterdam-Noord was geboren. Het beroemdste schip dat daar van de helling zou komen was de Oranje, in zijn tijd het snelste passagiersschip ooit.


KLIK HIER
 
 Terug naar de laatste pagina