Terug naar de laatste pagina

Synopsis box 'De Amsterdamse Canon'

De dvd box De Amsterdamse Canon bestaat uit 3 disken samen goed voor vijftig vensters. Van de aanleg van de Dam in de Amstel omstreeks 1250 tot de ingebruikneming van het grootste internetknooppunt ter wereld, de Amsterdam Internet Exchange, staat elk venster symbool voor een kenmerkende periode in de Amsterdamse geschiedenis.

Alle 50 vensters samen vormen een samenhang, een raamwerk waarmee we vanuit onze tijd kunnen terugkijken op onze geschiedenis, op de ontwikkeling die ons heeft gemaakt tot wie wij zijn. Amsterdammers waren betrokken bij de selectie van de Canon.
Ze konden suggesties doen en via de website invloed uitoefenen voor de keuze van de vensters. De Amsterdamse Canon heeft en houdt vijftig vensters.
Het Amsterdams Historisch Museum heeft op basis van de Canon een tentoonstelling samengesteld. Ook is er een wandel en fiets tocht gebaseerd op De Amsterdamse Canon.

Onderwerpen die in de Canon voorbij komen, zijn onder meer het ontstaan van de Dam (begin 13e eeuw). Die kwam voort uit een dam die een gehucht van vissers en boeren aan de drassige monding van de Amstel met elkaar verbond.
Rond dit 'centrum' groeide Amsterdam.
Ook de komst van Schiphol in 1919 staat erin.
Een eerste plan voor een vliegveld lachte de gemeenteraad nog weg.
Bij burgervluchten konden ze zich maar weinig voorstellen.
Uiteindelijk kwam de luchthaven er toch, een goede impuls voor de economie.
Ook is de positie van de hoofdstad binnen de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) omschreven, evenals de grachtengordel en Rembrandts De Nachtwacht, het bekendste schilderij uit de Gouden Eeuw.

Uiteraard ook vensters over Johan Cruijff en de Olympische spelen Amsterdam in 1928 zijn aanwezig. Meer recente gebeurtenissen komen eveneens in deze lijst voor, zoals o.m. de moord op Theo van Gogh in 2004.

 Terug naar de laatste pagina