Charlie Chaplin - The best of 1914
 Terug naar de vorige paginaCHAPLIN YEARS - The best of 1914

Film 1 - His Préhistoric past     (10 min)
Dit is een kort flmpje uit het begin van Chaplins carrière. Bijna al zijn vroege films uit 1914 en 1915 hadden geen plot en weinig samenhang. Toch was het publiek gek op de films, gezien de slechte kwaliteit van de meeste films in die tijd. Slechts een paar jaar later werden Chaplins films echte kunstwerken – met echte scripts, een hogere productiewaarde en enige samenhang. Als je bedenkt hoe vroeg hij gemaakt is, zitten er verrassend veel verwikkelingen in. Charlie is een holbewoner in een land waar er voor elke man duizend vrouwen zijn. Hij verslaat de leider van een stam en wordt de koning. Als vervolgens de oude koning terugkeert en Charlie op z’n hoofd slaat, wordt hij wakker in het heden terwijl een agent hem op z’n hoofd slaat met een knuppel. Het blijkt allemaal een droom te zijn geweest.

Film 2 - Mabel's strange Predicament     (17 min)
Dit is de tweede flm waarin Charlie Chaplin zich verkleedt als de kleine Zwerver (de eerste was Kid Auto Races in Venice). Hier speelt hij een dronkaard die verliefd is op de titelpersonage gespeeld door Mabel Normand. Zij is een dame met een hond die ze meeneemt naar haar hotelkamer waar ze, nadat ze is omgekleed in haar nachtkleding, zichzelf buitensluit, terwijl de hond nog binnen zit. Als Charlie haar achterna zit, komt ze in een andere kamer terecht waar een oudere man woont. Ze verstopt zich onder z’n bed. Haar vrijer en de vrouw van de oudere man maken de chaos compleet. Hoogtepunten zijn wanneer Mabel zich verbergt en vervolgens wordt ontdekt, als Chaplin valt doordat hij wordt geslagen en als hij zomaar loopt rond te wankelen. Een kostelijke film voor fans van vroege stomme komedies en vooral voor fans van Chaplin.

Film 3 - Twenty minutes of Love     (20 min)
We kunnen wel zeggen dat de Keystone films de films waren waarin Chaplin z’n debuut maakte, terwijl de Essanay fms de zwerverfguur introduceerden waar we zo van zijn gaan houden. Twenty Minutes of Love was misschien leuk om naar te kijken, maar het was geen Chaplin film, en was zeker niet van enig belang.

Film 4 - His Trysting Plave     (32 min)
Charlie Chaplin regisseerde en acteerde in deze korte Keystone film zonder script maar een snelle timing. Mack Swain heeft lunch met hem, zoals hij elf jaar later ook zou doen in The Gold Rush.

Film 5 - The Rounders     (16min)
Deze film dateert van het eerste jaar dat Chaplin flms maakte. Gedurende dit zeer hectische jaar produceerde hij de ene film na de andere voor Keystone Studios en de kwaliteit van de films zijn over het algemeen vrij slecht. Dit komt doordat de personage van de Kleine Zwerver bij lange na nog niet uitgekristalliseerd was en de films eigenlijk geen script hadden – slechts een vage verhaallijn. Hoewel sommige Chaplin liefhebbers dit als godslastering zullen beschouwen, zijn alle films die ik hiervan gezien heb behoorlijk slecht. Ja, er zitten grappige slapstick momenten tussen, maar nauwelijks een plot. Ze lijken in de verste verte niet op de lange Chaplin films waar we allemaal zo van zijn gaan houden in de jaren ‘20 en ‘30.

Film 6 - The Masquerader     (16 min)
Charlie is een acteur in een filmstudio. Hij verknalt een aantal scènes en wordt eruit gegooid. Als hij terugkeert, gekleed als vrouw, charmeert hij de regisseur. Toch slaagt Charlie er niet in in de film te komen en hij eindigt op de bodem van een put.

Film 7 - Mabels busy day     (16 min)
Nog een grappige korte film van Charlie Chaplin. Hierin krijgt hij ruzie met Mabel Normand, de dame die hotdogs verkoopt. Het is een aparte film omdat hij hier geen held speelt, zoals hij gewoonlijk deed. In dit filmpje steelt hij Mabels hotdogs zelfs om het vervolgens met haar aan de stok te krijgen.
 


Speelduur: Ca. 127 minuten
Genre: Humoristische
korte speelfilms
Taal: Engels
Stomme film
Leeftijd: AL
Leverbaar:
Format: DVD  4:3  Zwart/wit


KLIK HIER

 Terug naar de vorige pagina