Het fantastische luchtschip (1904-1908)


 Terug naar de vorige pagina

HET FANTASTISCHE LUCHTSCHIP (1904-1908)

De Sphinx Cultuurprijs is in 1998 uitgereikt aan Filmmuseumdirecteur Hoos Blotkamp. Zij koos ervoor om het prijzengeld te bestemmen voor drie video´s. Blotkamp selecteerde uit het Filmmuseumarchief een aantal korte en lange films uit de jaren tien. De films staan stuk voor stuk model voor de door de Sphinx-jury geroemde conserveringswerkzaamheden van het Filmmuseum en voor de manier waarop het Filmmuseum zijn programma´s met stille films presenteert: voorzien van nieuwe muzikale begeleiding.

Het Fantastische Luchtschip bestaat uit zes korte films van Georges Melies. Melies, een van de pioniers van de filmgeschiedenis, zag begin deze eeuw meteen de immense mogelijkheden die het kersverse medium film hem bood. Als illusionist was hij vooral geintreseerd in het verbeelden van fantastische verhalen, waarin hij zijn experimenteerlust kon botvieren. De film Le Dirigeable Fantastique, waar de videoband zijn titel aan ontleend, is bijvoorbeeld een speelse (toekomst) fantasie vol verbazingwekkende trucages, over de uitvinding van een luchtschip. Marc van Vugt schreef nieuwe muziek op het grensvlak van jazz, hedendaagse gecomponeerde en geimproviseerde muziek.
De band Marc van Vugt´s Big Bizar Habit, waarin enkele klinkende jazz namen, voert deze muziek uit met de onbevangenheid en ex-perimenteerdrift die melies een eeuw geleden ook bezat. In Het Fantastische Luchtschip trekken donder en bliksem, reizen door het heelal en duivelse ontmoetingen in fantastische kleuren en klanken voorbij.     Regisseur: Georges Méliés

INHOUD:
  1. Le raid Paris-monte Carlo deux heures en automobile (1905)
  2. Le merveilleux eventail vivant (1905)
  3. Un locataire diabolique (1908)
  4. Le diregeable fantastique (1906)
  5. Le voyage é travers l´impossible (1904)
  6. Les quatre cents coups de diable (1906)Speelduur: Ca. 60 minuten
Talen: Engels met
Nederlandse ondertitels
Leeftijd: Alle leeftijden
Geluid: Dolby Digital 2.0
Leverbaar:
KLIK HIER

 Terug naar de laatste pagina