DVD - Documentaire - The World Heritage
 Terug naar de laatste pagina

"TREASURES OF THE WORLD - WORLD HERITAGE OF MANKIND -"

In samenwerking met UNESCO (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) en Telepool Duitsland brengt Art-S Home Entertainment een luxe box, met liefst 50 door UNESCO beschermde cultuur goederen in AziŽ, uit op dvd. Elk item is op 16:9 en high definition gefilmd en met een speelduur van +/- 14 minuten.
Totale speelduur luxe box 10 dvd's, 50 items +/- 628 minuten. 

 
Speelduur:Ca. 75 minuten
Genre: Documentaire
Taal: Ned.ondertiteld
Leeftijd: AL
Leverbaar:
Format: 4:3 LB / 16:9
WORLD HERITAGE OF MANKIND • DEEL 1 • INDIA

De Taj Mahal, een reusachtig mausoleum van wit marmer, werd tussen 1631 en 1648 gebouwd in opdracht van Mogul-keizer Shah Jahan ter nagedachtenis aan zijn meest geliefde vrouw. Het bouwwerk is het absolute pronkjuweel van moslimkunst in India en een van de alom bewonderde meesterwerken van het werelderfgoed.

Het Rode Fort van Agra, een indrukwekkend fort van rode zandsteen vlak naast de tuinen van de Taj Mahal dat binnen zijn muren met een totale lengte van 2,5 km de keizerstad van de Mogulheersers herbergt, is een belangrijk Mogul-monument uit de 17e eeuw. Men vindt er vele sprookjesachtige paleizen, zoals het Jehangir paleis of de Khas Mahal, gebouwd in opdracht van Shah Jahan, de audiŽntiezalen, zoals de Diwan-i-Khas, en twee prachtige moskeeŽn.

Onder het bewind van de grote koning Rajaraja, stichter van het Chola-rijk dat het hele zuiden van India en de nabijgelegen eilanden omvatte, werd tussen 1003 en 1010 de grote tempel van Tanjore (Thanjavur) gebouwd. De Brihadisvar, omringd door twee rechthoekige omheiningen, is opgetrokken uit blokken graniet en gedeeltelijk ook uit baksteen. Het wordt bekroond door een 61 meter hoge, 13 verdiepingen tellende, piramidevormige toren met een bolvormige monoliet er bovenop. De muren van de tempel zijn bedekt met rijke, gebeeldhouwde decoraties.

In Sanchi, gelegen op een heuvel met uitzicht over de vlakte, ongeveer 40 km van Bhopal, bevinden zich groepen boeddhistische monumenten (monolithische zuilen, paleizen, tempels en kloosters) in verschillende staten van conservering. Voor het merendeel dateren ze uit de 2e en 1e eeuw v.Chr. Dit oudste nog bestaande boeddhistische heiligdom bleef tot de 12e eeuw een belangrijk centrum van het boeddhisme in India.

Deze groep heiligdommen, gesticht door de Pallava-koningen, werd in de 7e en 8e eeuw langs de Coromandel-kust uit de rotsen gehouwen. Ze staan vooral bekend om hun ratha's (tempels in de vorm van strijdwagens), mandapa's (grotheiligdommen), reusachtige openluchtreliŽfs zoals de beroemde 'Neerdaling van de Ganges' en de tempel van Rivage, met duizenden beelden ter ere van Siva.

De kerken en kloosters van Goa, de voormalige hoofdstad van Portugees IndiŽ - met name de kerk van de Geboren Jezus, waar zich het graf van Sint Francis-Xavier bevindt - illustreren de evangelisatie van AziŽ. Deze monumenten waren van belang voor de verspreiding van de Manueline-stijl, het maniŽrisme en de barok in alle landen van AziŽ waar missies werden gevestigd.
 
 

 
Speelduur:Ca. 50 minuten
Genre: Documentaire
Taal: Ned.ondertiteld
Leeftijd: AL
Leverbaar:
Format: 4:3 LB / 16:9
WORLD HERITAGE OF MANKIND • DEEL 2 • INDONESIň - FILIPPIJNEN - SHRI LANKA

Deze beroemde boeddhistische tempel, gerestaureerd met steun van UNESCO, is in drie lagen gebouwd - een piramidevormige basis met vijf vierkante concentrische terrassen, een kegel met drie ronde plateaus en bovenop een monumentale stoepa. De muren en balustrades zijn versierd met bas-reliŽfs met een totaal oppervlak van 2500 m2. Het ronde plateau wordt omringd door tweeŽnzeventig opengewerkte stoepa's met in elk een Boeddhabeeld.

Vigan, gesticht in de 16e eeuw, is het best bewaarde voorbeeld van een planmatig aangelegde Spaanse koloniale stad in AziŽ. De architectuur toont een samengaan van cultuurelementen van elders op de Filippijnen, uit China en uit Europa, met als resultaat een cultuur en een stadsbeeld die nergens in Zuid- en Zuidoost-AziŽ hun gelijke vinden.

Deze heilige boeddhistische plaats, die bekendstaat als de stad Senkadagalapura, was de laatste hoofdstad van de Sinhala-koningen onder wier bescherming de Dinahala-cultuur meer dan 2500 jaar kon bloeien, totdat de Britten Sri Lanka in 1815 bezetten. Hier staat ook de Tempel van de Tand (de heilige tand van Boeddha), een beroemd pelgrimsoord.

De ruÔnes van de door vadermoordenaar koning Kassapa I (477-495) gebouwde hoofdstad liggen op de steile hellingen en op de top van een granieten piek van ongeveer 370 m hoog (de 'Leeuwenrots', die de jungle rondom domineert). Een reeks bakstenen en gipsen galerijen en trappen die uit de muil van de leeuw tevoorschijn komen geven toegang tot de locatie.

 
 
 

 
Speelduur:Ca. 63 minuten
Genre: Documentaire
Taal: Ned.ondertiteld
Leeftijd: AL
Leverbaar:
Format: 4:3 LB / 16:9
WORLD HERITAGE OF MANKIND • DEEL 3 • CAMBODJA - NEPAL - LAOS - PAKISTAN

Angkor is een van de belangrijkste archeologische locaties in Zuidoost-AziŽ. In het Angkor Archeological Park, dat zich uitstrekt over zo'n 400 km2 deels bebost gebied, bevinden zich de schitterende overblijfselen van de verschillende hoofdsteden van het Khmer-rijk uit de periode van de 9e tot de 15e eeuw, zoals de beroemde tempel van Angkor Wat en de Bayontempel met zijn ontelbare gebeeldhouwde decoraties in Agkor Thom. UNESCO heeft een breed programma opgezet om deze symbolische locatie en haar omgeving te beschermen.

Zeven groepen Hindoe- en Boeddhistische monumenten en de drie woonwijken en paleiskwartieren van de koninklijke steden Kathmandu, Patan en Bhadgoan, gelegen op het kruispunt van de grote beschavingen van AziŽ, vormen hoogtepunten van Nepalese kunst. Onder de 130 monumenten bevinden zich pelgrimcentra, tempels, altaren, badhuizen en tuinen - allemaal religieuze vereringsplaatsen voor zowel Hindoes als Boeddhisten.

In deze stad ziet men de uitzonderlijke versmelting van traditionele architectuur en stedelijke structuren gebouwd door de 19e- en 20e-eeuwse Europese koloniale heersers. Dit unieke stadsgebied is opmerkelijk goed bewaard gebleven en toont een cruciaal stadium in de vermenging van deze zo verschillende culturele tradities.

Van de oude neolithische tumulus van Saraikala tot de borstweringen van Sirkap uit de 2e eeuw v.Chr. en de stad Sirukh (1e eeuw n.Chr.), zijn in Taxila de verschillende stadia te zien in de ontwikkeling van een stad aan de Indus die afwisselend onder invloed stond van PerziŽ, Griekenland en Centraal-AziŽ en die van de 5e eeuw v.Chr. tot de 2e eeuw na Chr. een belangrijk boeddhistisch onderwijscentrum was.

Dit zijn twee meesterwerken uit de periode van de schitterende Mogul-beschaving, die haar hoogtepunt bereikte tijdens het bewind van keizer Shah Jahan. Het fort herbergt marmeren paleizen en moskeeŽn, versierd met mozaÔeken en verguldsel. De tuinen bij Lahore, aangelegd op drie terrassen met buitenhuizen, watervallen en grote siervijvers, zijn van een ongeŽvenaarde pracht en elegantie.
 
 

 
Speelduur:Ca. 75 minuten
Genre: Documentaire
Taal: Ned.ondertiteld
Leeftijd: AL
Leverbaar:
Format: 4:3 LB / 16:9
WORLD HERITAGE OF MANKIND • DEEL 4 • CHINA

De Verboden Stad, meer dan vijf eeuwen de zetel van de hoogste machthebbers, vormt met zijn prachtig aangelegde tuinen en vele gebouwen met negenduizend kamers vol meubilair en kunstwerken een unieke getuigenis van de Chinese beschaving tijdens de Ming- en de Qing-dynastie.

Rond 220 v.Chr., onder keizer Qin Shin Huang, werden eerder gebouwde afzonderlijke vestingwerken samengevoegd tot ťťn groot verdedigingssysteem tegen invasies vanuit het noorden. De bouw ging door tot de Ming-dynastie (1368-1644), toen de Grote Muur het grootste militaire bouwwerk ter wereld werd. Zijn historische en strategische belang wordt slechts geŽvenaard door zijn architectonische waarde.

De tempel, de begraafplaats en het familiehuis van Confucius, de grote wijsgeer, politicus en leraar uit de 6e-5e eeuw v.Chr., bevinden zich in Qufu in de provincie Shandong. De in 478 v.Chr. in zijn nagedachtenis gebouwde tempel, door de eeuwen heen verwoest en herbouwd, omvat momenteel meer dan 100 gebouwen. Op de begraafplaats bevinden zich het graf van Confucius en de resten van meer dan 100.000 van zijn nakomelingen. Het kleine huis van de Kong-familie is uitgegroeid tot een reusachtige aristocratische residentie, waarvan nog 152 gebouwen over zijn. Dit complex van monumenten in Qufu heeft dankzij de toewijding van de opeenvolgende Chinese keizers zijn bijzondere artistieke en historische karakter meer dan 2000 jaar behouden.

Het Zomerpaleis in Beijing - oorspronkelijk gebouwd in 1750, in de oorlog van 1860 grotendeels verwoest en in 1886 op zijn oorspronkelijke funderingen herbouwd - is een meesterwerk van Chinees monumentaal tuinontwerp. Het natuurlijke landschap van heuvels en open water vormt samen met kunstmatige elementen zoals paviljoens, zalen, paleizen, tempels en bruggen een harmonieus ensemble van uitzonderlijke schoonheid.

Ping Yao is een uitzonderlijk goed bewaard gebleven voorbeeld van een in de 14e eeuw gestichte, traditionele Chinese stad uit de Han-dynastie en werd gesticht. Aan de stedelijk structuur is vijf eeuwen ontwikkeling van architectuurstijlen en stedenbouwkunde in het keizerlijke China af te lezen. Van speciaal belang zijn de imposante gebouwen die verband houden met het bankwezen, waarvan Ping Yao in de 19e en het begin van de 20e eeuw voor heel China het centrum was.

De grotten van Yungang in de stad Datong in de provincie Shanxi vormen met hun 252 grotten en 51.000 standbeelden het hoogtepunt in de Boeddhistische grottenkunst in China in de 5e en 6e eeuw. De vijf door Tan Yao geschapen grotten, met hun strikte eenheid van indeling en ontwerp, vormen het klassieke meesterwerk van de eerste glorietijd van Chinese boeddhistische kunst.
 
 

 
Speelduur:Ca. 63 minuten
Genre: Documentaire
Taal: Ned.ondertiteld
Leeftijd: AL
Leverbaar:
Format: 4:3 LB / 16:9
WORLD HERITAGE OF MANKIND • DEEL 5 • ZUID KOREA - JAPAN

In de Seokguram-grot, in de 8e eeuw gebouwd op de hellingen van Mount T'oham, bevindt zich een monumentaal beeld van Boeddha die over de zee uitkijkt in de bhumisparsha mudra-positie. Tezamen met de omringende, realistisch en delicaat in haut-reliŽf en bas-reliŽf weergegeven afbeeldingen van goden, bodhisattva's en discipelen, vormt het een meesterwerk van Boeddhistische kunst in het Verre Oosten. De in 752 gebouwde tempel van Pulguksa en de grot zijn als voorbeelden van religieuze architectuur van uitzonderlijk belang.

Jongmyo is het oudste en meest authentieke confuciaanse heiligdom dat bewaard is gebleven. Het is gewijd aan de voorvaderen van de Choson-dynastie (1392-1910) en bestaat in zijn huidige vorm sinds de 16e eeuw. Het herbergt tabletten met de leerstellingen van leden van de voormalige koninklijke familie. Er vinden nog steeds rituelen plaats waarin muziek, zang en dans worden gecombineerd, een voortzetting van een traditie die teruggaat tot de 14e eeuw.

Kyoto, in 794 gebouwd naar voorbeeld van de hoofdsteden van het oude China, was vanaf het moment dat de stad werd gesticht tot halverwege de 19e eeuw de keizerlijke hoofdstad van Japan. Omdat het meer dan 1000 jaar het centrum is geweest van de Japanse cultuur, is in Kyoto goed de ontwikkeling te zien van de Japanse houtarchitectuur, met name de religieuze architectuur, en de Japanse tuinarchitectuur, die de tuinaanleg over de hele wereld heeft beÔnvloed.

Het Vredesmonument van Hiroshima (de koepel van Genbaku) was het enige bouwwerk dat nog overeind stond in het gebied waar de eerste atoombom op 6 augustus 1945 neerkwam. Dankzij de inspanningen van veel mensen, waaronder de inwoners van Hiroshima, is het bewaard gebleven in de toestand van direct na het bombardement. Het is niet alleen een grimmig en krachtig symbool van de meest verwoestende kracht die ooit door de mensheid is geschapen; het is ook een uitdrukking van de hoop op wereldvrede en de uiteindelijke uitbanning van alle kernwapens.

Het eiland Itsukushima, in de Seto Binnenzee, is al sinds mensenheugenis een heilige plaats van het ShintoÔsme. De eerste heiligdommen werden hier waarschijnlijk in de 6e eeuw gebouwd. Het huidige heiligdom dateert uit de 13e eeuw en uit de harmonieus gerangschikte gebouwen spreekt groot vakman- en kunstenaarschap. Het heiligdom speelt met de contrasten in kleur en vorm tussen de bergen en de zee en illustreert het Japanse concept van landschappelijke schoonheid, bestaande uit een combinatie van natuur en menselijke creativiteit.
 
 

 
Speelduur:Ca. 63 minuten
Genre: Documentaire
Taal: Ned.ondertiteld
Leeftijd: AL
Leverbaar:
Format: 4:3 LB / 16:9
WORLD HERITAGE OF MANKIND • DEEL 6 • SYRIň - ISRAňL

Aleppo, vanaf het 2e millennium v.Chr. gelegen op het kruispunt van verschillende handelsroutes, stond achtereenvolgens onder heerschappij van de Hettieten, de AssyriŽrs, de Arabieren, de Mongolen, de Mammelukken en Ottomanen. De 13e-eeuwse citadel, de 12e-eeuwse Grote Moskee en de verschillende 17e-eeuwse madrassa's, paleizen, caravanserais en hammams geven het een samenhangende en unieke stedelijke structuur, die momenteel wordt bedreigd door overbevolking.

Palmyra, een oase in de Syrische woestijn ten noordoosten van Damascus, bevat de monumentale ruÔnes van een grote stad die tot de belangrijkste cultuurcentra van de antieke wereld behoorde. De kunst en architectuur van Palmyra, dat in de 1e en 2e eeuw op het kruispunt van verschillende beschavingen lag, combineerden Grieks-Romeinse techniek met plaatselijke tradities en Perzische invloeden.

Als heilige stad voor zowel de joden, de christenen als de moslims heeft Jeruzalem altijd grote symbolische betekenis gehad. Onder de 220 historische momenten bevindt zich de magnifieke Koepel van de Rots, die in de 7e eeuw werd gebouwd en met prachtige geometrische en bloemmotieven versierd is. Alledrie de godsdiensten erkennen de locatie als de plek waar Abraham zijn offer bracht. De Klaagmuur vormt de grens tussen de stadsdelen van de verschillende religieuze gemeenschappen en de opstandingrotonde beschermt het graf van Christus.

Damascus, gesticht in het 3de millennium v.Chr., is een van de oudste steden in het Midden-Oosten. In de middeleeuwen was de stad het centrum van een bloeiende ambachtelijke industrie, gespecialiseerd in zwaarden en kant. De stad telt zo'n 125 monumenten uit verschillende perioden van zijn geschiedenis - een van de spectaculairste is de 8e-eeuwse Grote Moskee van de Umayyaden, gebouwd op de plek waar ooit een Assyrisch heiligdom stond.

Bosra, ooit de hoofdstad van de Romeinse provincie Arabia, was een belangrijke tussenstop op de oude karavaanroute naar Mekka. Binnen de imposante muren vindt met een schitterend 2e-eeuws Romeins theater, vroegchristelijke ruÔnes en verschillende moskeeŽn.
 
 

 
Speelduur:Ca. 63 minuten
Genre: Documentaire
Taal: Ned.ondertiteld
Leeftijd: AL
Leverbaar:
Format: 4:3 LB / 16:9
WORLD HERITAGE OF MANKIND • DEEL 7 • OMAN - JORDANIň - LIBANON

De wierookharsbomen van Wadi Dawkah en de overblijfselen van de karavaanoase Shisr/Wubar, en de ermee verbonden havens van Khor Rori en Al-Balid, geven een levendig beeld van de handel in wierook die in deze regio eeuwenlang bloeide als een van de belangrijkste handelsactiviteiten van de antieke en middeleeuwse wereld.

Deze NabateÔsche karavaanstad, bewoond sinds de prehistorie, was een belangrijk kruispunt tussen ArabiŽ, Egypte en SyriŽ-FeniciŽ. Petra, deels gebouwd en deels uit de rotsen gehouwen, wordt omringd door bergen vol doorgangen en kloven, en is een van de beroemdste archeologische locaties ter wereld. Oude oosterse tradities vermengen zich er met hellenistische architectuur.

Dit uitzonderlijk goed bewaard gebleven woestijnkasteel, begin 8e eeuw gebouwd, was een fort dat zo nu en dan werd gebruikt als garnizoensplaats of als residentie voor de Omayyadische kaliefen. De opvallendste elementen van dit kleine buitenpaleis zijn de audiŽntiezalen en badkamers, allemaal rijkelijk gedecoreerd met figuratieve muurschilderingen die een beeld geven van de seculiere kunst van die tijd.

Deze Fenicische stad, waar een drietal godheden werd vereerd, stond in de Griekse periode bekend als Heliopolis. In de Romeinse tijd behield hij zijn religieuze functie en trok het heiligdom van de Heliopolitaanse Jupiter duizenden pelgrims. Baalbek, met zijn kolossale bouwwerken, is een van de indrukwekkendste voorbeelden van de architectuur uit de hoogtijdagen van het Romeinse keizerrijk.

RuÔnes van vele opeenvolgende beschavingen zijn te vinden in Byblos, een van de oudste Fenicische steden. Het werd al sinds de Steentijd bewoond en heeft duizenden jaren een belangrijke rol gespeeld in de legenden en geschiedenis van het Middellandse-Zeegebied. Byblos wordt ook direct in verband gebracht met de geschiedenis en verspreiding van het Fenicische alfabet.
 
 

 
Speelduur:Ca. 63 minuten
Genre: Documentaire
Taal: Ned.ondertiteld
Leeftijd: AL
Leverbaar:
Format: 4:3 LB / 16:9
WORLD HERITAGE OF MANKIND • DEEL 8 • AZERBEIDJAAN - IRAN - OEZBEKISTAN

Gebouwd op een locatie die al sinds paleolithische tijden werd bewoond, vertoont de Ommuurde stad Bakoe in ťťn doorlopende culturele lijn de sporen van de aanwezigheid van Zoroastrische, Sassanische, Arabische, Perzische, Shirvanische, Ottomaanse en Russische aanwezigheid. In de binnenstad (Icheri Sheher) staan veel 12e-eeuwse verdedigingsmuren nog overeind. De 12e-eeuwse Maagdentoren (Giz Galasy) is gebouwd op oudere fundamenten die dateren uit de 7e en 6e eeuw v.Chr., en het 15e-eeuwse paleis van Shirvanshah is een van de pronkstukken van Azerbeidjaanse architectuur.

Dit plein, begin 17e eeuw aangelegd door Shah Abbas I de Grote en aan alle kanten omgeven door monumentale gebouwen die onderling zijn verbonden door twee verdiepingen hoge arcades, staat bekend om de Koninklijke Moskee, de moskee van Sheikh Lotfollah, de schitterende porticus van Qeyssariyeh en het 15e-eeuwse Timoeridenpaleis. Allemaal getuigen ze van het sociaal-culturele leven in PerziŽ gedurende het Safawiden-tijdperk.

Persepolis, de in 518 v.Chr. door Darius I gestichte hoofdstad van het Achaemenidische rijk, werd gebouwd op een reusachtig deels kunstmatig, deels natuurlijk terras waar, geÔnspireerd door Mesopotamische voorbeelden, de koning der koningen een imposant paleizencomplex neerzette. Het belang en de kwaliteit van de monumentale ruÔnes maken het tot een unieke archeologische locatie.

Buchara, gelegen aan de Zijderoute, is meer dan tweeduizend jaar oud. Het is het meest complete voorbeeld van een middeleeuwse stad in Centraal-AziŽ, met een stedelijke structuur die grotendeels intact is gebleven. Monumenten van belang zijn de beroemde graftombe van Ismail Samani, een meesterwerk van 10e-eeuwse moslimarchitectuur, en een aantal 17e-eeuwse madrassa's.

Het historische stadje Samarkand is een kruispunt en smeltkroes van wereldculturen. Gesticht in de 7e eeuw v.Chr. als de antieke stad Afrasiab, beleefde Samarkand zijn voornaamste ontwikkeling in de Timoeriden-periode in de 14e en 15e eeuw. Tot de belangrijkste monumenten behoren de Registan-moskee en -madrassa's, de Bibi-Khanum-moskee, de necropolis van Shakhi-zinda en het Gur-Emir-mausoleum, evenals het observatorium van Ulugh-Beg.
 
 

 
Speelduur:Ca. 50 minuten
Genre: Documentaire
Taal: Ned.ondertiteld
Leeftijd: AL
Leverbaar:
Format: 4:3 LB / 16:9
WORLD HERITAGE OF MANKIND • DEEL 9 • TURKIJE

Istanbul, strategisch gelegen op het Bosporus-schiereiland tussen de Balkan en AnatoliŽ, de Zwarte Zee en de Middellandse Zee, wordt al meer dan tweeduizend jaar in verband gebracht met belangrijke politieke, religieuze en artistieke gebeurtenissen. Tot de meesterwerken van de stad behoren het oude Hippodroom van Constantijn, de 6e-eeuwse Hagia Sophia en de 16e-eeuwse Suleymaniye-moskee, die nu worden bedreigd door overbevolking, industriŽle vervuiling en ongebreidelde verstedelijking.

Het kalkrijke water uit bronnen in een bijna 200 m hoge klif met uitzicht over de vlakte heeft bij Pamukkale (Turks voor 'katoenpaleis') een onwerkelijk landschap gecreŽerd, bestaande uit minerale bossen, versteende watervallen en een reeks terrasvormige bassins. Aan het einde van de 2e eeuw v.Chr. heeft de dynastie van de Attaliden, de koningen van Pergame, de thermen van HiŽrapolis gebouwd. Men vindt er de ruÔnes van de baden, tempels en andere Griekse monumenten.

Troje, met zijn geschiedenis van 4000 jaar, is een van de beroemdste archeologische vindplaatsen ter wereld. De eerste opgravingen werden hier in 1870 gedaan door de beroemde archeoloog Heinrich Schliemann. Wetenschappelijk gezien zijn de overblijfselen het belangrijkste bewijs voor het eerste contact tussen de beschavingen van AnatoliŽ en de mediterrane wereld. Daarnaast is het beleg van Troje door Spartaanse en AechaeÔsche krijgers uit Griekenland in de 13e of 12e eeuw v.Chr., door Homerus in de Ilias vereeuwigd, een blijvende inspiratie voor grote creatieve geesten overal ter wereld.

In het GŲreme-dal en omgeving, een spectaculair, volledig door erosie gebeeldhouwd landschap, bevinden zich in de rotsen uitgehouwen heiligdommen die een uniek beeld geven van de Byzantijnse kunst uit de post-iconoclastische periode. Ook grotwoningen, grottendorpen en ondergrondse steden - overblijfselen van traditionele menselijke bewoning die teruggaat tot de 4e eeuw - zijn hier te zien.
 
 

 
Speelduur:Ca. 63 minuten
Genre: Documentaire
Taal: Ned.ondertiteld
Leeftijd: AL
Leverbaar:
Format: 4:3 LB / 16:9
WORLD HERITAGE OF MANKIND • DEEL 10 • THAILAND - VIETNAM

Ayutthaya, gesticht rond 1350, groeide uit tot de tweede Siamese hoofdstad na Sukhotai. In de 18e eeuw werd het door de Birmezen verwoest. De overblijfselen, met de karakteristieke prangs (siertorens), en reusachtige kloosters, geven een idee van de vroegere pracht.

In Sukhotai, de hoofdstad van het eerste koninkrijk van Siam in de 13e en 14e eeuw, is een aantal opvallende monumenten te zien, die een beeld geven van de eerste Thaise architectuur.

In 1802 gebouwd als hoofdstad van een verenigd Vietnam, was Huť onder de Nguyen-dynastie tot 1945 niet alleen het politieke maar ook het culturele en religieuze centrum. De rivier de Perfume slingert zich door de hoofdstad, de keizerstad, de verboden purperen stad en de binnenstad, en verrijkt deze unieke feodale stad zo nog met natuurschoon.

In Ha Long Bay, in de Golf van Tonkin, bevinden zich zo'n 1600 eilanden en eilandjes die een spectaculair zeelandschap vormen van kalkstenen zuilen. Omdat ze zo steil zijn, zijn de meeste eilanden onbewoond en onaangetast door de mens. Behalve van uitzonderlijke schoonheid is deze locatie ook biologisch van groot belang.

De oude stad Hoi An is een uitzonderlijk goed bewaard gebleven voorbeeld van een Zuidoost-Aziatische handelshavenstad en dateert uit de 15e tot 19e eeuw. De gebouwen en het stratenplan verraden zowel inheemse als buitenlandse invloeden, die tezamen dit unieke werelderfgoed hebben opgeleverd.
 

KLIK HIER
 
 Terug naar de laatste pagina