DVD - Documentaire - Treasures of the World - Europa deel 1
 Terug naar de laatste pagina

"TREASURES OF THE WORLD - WORLD HERITAGE OF MANKIND -"

UNESCO IS DE PRODUCER VAN DEZE OOGSTRELENDE EN VEELZIJDIGE DVD BOX

ALLE GROTE BEZIENSWAARDIGHEDEN VAN 36 LANDEN IN EUROPA, UITVERKOREN DOOR UNESCO EN GEFILMD DOOR DE BESTE FILMERS OP DIT GEBIED, KOMEN RUIMSCHOOTS AAN BOD EN GEVEN U EEN BEELD VAN UNIEKE STUKJES CULTUUR GOEDEREN IN EUROPA EN WORDEN U UITGEBREID GEPRESENTEERD. U WORDT MEEGENOMEN VAN DE ACROPOLIS VAN ATHENE NAAR DE MOLENS VAN KINDERDIJK IN NEDERLAND EN VAN HET MOOISTE THEATER VAN DE WERELD IN BRUSSEL NAAR DE KATHEDRAAL VAN SANTIAGO DE COMPOSTELA IN SPANJE. ENERZIJDS EEN VEREEUWIGING VAN HET MOOISTE GOED OP DEZE AARDE ANDERZIJDS EEN GROOT CULTUREEL GESCHIEDENISBOEK. HET ZIEN VAN DE INDUKWEKKENDE BEELDEN IS EEN AVONTUUR OP ZICH. U KUNT GENIETEN VAN VELE CULTUUR GOEDEREN VAN DE WERELD IN 36 LANDEN VAN EUROPA GROOTS UITGEMETEN OP 10 DVDís MET RUIM 18 UUR KIJKPLEZIER VERPAKT IN EEN LUXE BOX

 

 
Speelduur:Ca. 114 minuten
Genre:Documentaire
Taal:Ned.ondertiteld
Leeftijd:AL
Leverbaar:
Format:4:3 LB / 16:9
WORLD HERITAGE OF MANKIND • EUROPA DEEL 1-01 • ITALIň en VATICAANSTAD

Gesticht in de 5de eeuw en verspreid over meer dan 118 kleine eilanden, werd VenetiŽ in de 10de eeuw een belangrijke maritieme macht. Als geheel is de stad een buitengewoon architectonisch meesterwerk waarin zelfs de kleinste gebouwen, de werken van de grootste kunstenaars ter wereld, zoals Giorgione Titian, Tintoretto en Verononese, bevatten.

Een unieke verzameling meesterwerken van kunst en architectuur kan binnen de grenzen van Vaticaanstad worden gevonden. In het centrum bevindt zich de Sint-Pietersbasiliek, met de dubbele colonnade en cirkelpiazza, begrenst door paleizen en tuinen. De basiliek, opgericht op het graf van de apostel Petrus, is het grootste godsdienstige gebouw ter wereld.

Volgens de legende was Rome, opgericht in 753 v.C., eerst het centrum van de Romeinse Republiek en werd het in de 4de eeuw de hoofdstad van de christelijke wereld. De erfgoedlijst omvat enkele belangrijke monumenten zoals, de oude stadsmuren, het Mausoleum Augustus, het Mausoleum Hadrianus, het Pantheon en de Marcus Aurelius pilaar.

Siena is de belichaming van een middeleeuwse stad. Haar inwoners verplaatsten hun rivaliteit met Florence naar het gebied van urbanisatie. Tijdens deze periode vormden Duccio, de broers Lorenzetti en Simone Martini de weg van de Italiaanse en Europese kunst. De volledige stad, het samenkomen op het meesterwerk van urbanisatie de Piazza del Campo, is bedacht als kunstwerk dat in het omringende landschap wordt opgenomen.

Toen de Vesuvius in 79 n.C. uitbarstte overspoelde de lava de twee Romeinse steden Pompei en Herculaneum, evenals de vele rijke villa's in het gebied. Halverwege 18de eeuw zijn deze aan het licht gebracht en voor het publiek toegankelijk gemaakt. De uitgestrektheid van Pompei staat in contrast met het compacte en beter bewaarde vakantieoord Herculaneum.

De muurschilderingen van de Villa Oplontis geven een levendige indruk van de levensstijl van de gegoede Romeinse burgerij. Ferrara, dat rond een meer bij de rivier de Po ontstond, werd een intellectueel en artistiek centrum, dat de grootste stromingen van de Italiaanse Renaissance in de 15de en 16de eeuw aantrok.

Della Francesca van Piero, Jacopo Bellini en Mantegna verfraaiden de paleizen van het Huis van Este. Het humanistische concept van de ideale stad kwam tot leven in de wijken die, na 1492 door Biagio Rossetti, volgens de nieuwe principes van perspectief werden gebouwd. De voltooiing van dit project kenmerkte de geboorte van moderne stads planning en haar verdere ontwikkeling.

De grote architect Andrea Palladio (1508-1580) creŽerde niet alleen het beeld van Vicenza, maar ook de zomervilla's voor aristocraten en huizen van waaruit zij hun landgoederen leidden, verspreid door het Veneto gebied. Zoals met zijn stedelijke gebouwen, hadden deze landhuizen een beslissende invloed op de ontwikkeling van de architectuur.

De plaats, de wiskundige en astronomische precisie van zijn lay-out en zijn perfecte vorm, wijst op de symbolische ambitie die Keizer Frederik II inspireerde toen hij Castel del Monte in de 13de eeuw ontwierp. Met een uniek stuk van middeleeuwse militaire architectuur is Castel del Monte een volledig succesvolle mix van klassieke antiquiteit, met Islamitische en gotisch Europese invloeden.

Pisa, liggend in een grote groene uitgestrektheid, huisvest Piazza del Duomo en een groep wereldberoemde monumenten. Deze vier meesterwerken van middeleeuwse architectuur - de kathedraal, de kapel, de klokkentoren (de "Leunende Toren") en de begraafplaats hadden van de 11de tot de 14de eeuw grote invloed op de monumentale kunst in Italie.
 
 

 
Speelduur:Ca. 114 minuten
Genre:Documentaire
Taal:Ned.ondertiteld
Leeftijd:AL
Leverbaar:
Format:4:3 LB / 16:9
WORLD HERITAGE OF MANKIND • EUROPA DEEL 1-02 • FRANKRIJK - Deel 1

Fontenay, dit grimmige Bourgondische klooster, opgericht in 1119 door Sint Bernard, met zijn kerk, klooster, eetzaal, slaapzalen, bakkerij en staalfabrieken, is een prachtige illustratie van het ideaal van onafhankelijkheid in de eerste gemeenschappen van CisterciŽnzer monniken.

De middeleeuwse Koninklijke jachtloge van Fontainebleau werd vanaf de 12de eeuw gebruikt door de koningen van Frankrijk. De fontein bevindt zich centraal bij een enorm bos in de Ile de France, werd in de 16de eeuw omgezet, vergroot en opgesmukt door FranÁois I, die er "Nieuw Rome" van wilde maken. Omringd door een immens park, combineert het Italiaans uitziende paleis de Renaissance en Franse artistieke tradities.

Nancy, de tijdelijke woonplaats van een koning zonder koninkrijk - Stanislas Leszczynski, die later Hertog van Lotharingen werd - is paradoxaal het oudste en meest typische voorbeeld van een modern kapitaal waar een rationele monarch bewust bleek te zijn van de behoeften van het publiek. Gebouwd tussen 1752 en 1756 door een briljant team onder leiding van de architect Hťrť, was dit een project van extreme samenhang die perfect slaagde in het combineren van de wens voor prestige met functionaliteit.

De bouw van de Kathedraal van Chartres begon gedeeltelijk in 1145 en werd 26 jaar later na de brand van 1194 opnieuw opgebouwd. De kathedraal is een verwijzing naar de Frans Gotische kunst. Haar enorme schip, in zuivere spitsboogvormige stijl, haar portieken die bewonderenswaardige beeldhouwwerken van midden 12de eeuw voorstellen en haar fonkelende 12de en 13de eeuws glas-in-lood vensters, allen in opmerkelijk goede staat, maakt deze kathedraal tot een meesterwerk.

Omringd door twee armen van rivier de Ill is "Grande Ile" (Groot Eiland) het historische centrum van de Elzasser hoofdstad die een opmerkelijk complex van monumenten bevat. De kathedraal, de vier oude kerken en Palais Rohan - vroegere woonplaats van de prins-bisschoppen - die niet als geÔsoleerde monumenten verschijnen, vormen een district dat voor een middeleeuwse stad zeer kenmerkend is en vertegenwoordigt de vooruitgang van Straatsburg tussen de 15de en 18de eeuw.

Pont du Gard werd kort voor het christelijke tijdperk gebouwd om een aquaduct van NÓmes van bijna 50 kilometer lang, mogelijk te maken om zo de rivier Gard over te kunnen steken. De hydraulische ingenieurs en Romeinse architecten die deze brug, bestaande uit 3 niveaus - langst gemeten 275 m - ontwierpen, creŽerden een technisch evenals artistiek meesterwerk.

Sinds de pre-Romaanse periode heeft een versterkte nederzetting op de heuvel bestaan waar nu Carcassonne ligt. In haar huidige vorm is het een opmerkelijk voorbeeld van een middeleeuwse versterkte stad, met massieve defensie die het kasteel omringen, haar bijbehorende huizen, straten en de prachtige Gotische kathedraal. Carcassonne is ook van uitzonderlijk belang wegens de lange campagne van restauraties die wordt uitgevoerd door Viollet-le-Duc, ťťn van de stichters van de moderne wetenschap van natuurbehoud en monumentenzorg.

In de 14de eeuw was Avignon de zetel van de Paus, het "Palais des Papes" een grimmig maar prachtig gedecoreerde vesting, domineert de stad en de omgeving. Lager gelegen vindt men het"Petit Palais" en de Romaanse "Kathedral de Notre-Dame-des-Doms" die samen een bijzonder bewijs vormen voor de leidende rol die Avignon in het 14de eeuwse Christelijke Europa speelde.

De vallei van VťzŤre, omvat 147 prehistorische sites waarvan de oudste uit het Paleolithische tijdperk stammen. Daaronder vindt men 25 grotten met prehistorische wandschilderingen. De meest bijzondere is de grot van Lascaux, op de daar aangetroffen jachttaferelen zijn meer dan 100 verschillende dierenfiguren te herkennen, die bovendien opmerkelijk gedetailleerd en rijk van kleur bewaard zijn gebleven.
 
 

 
Speelduur:Ca. 100 minuten
Genre:Documentaire
Taal:Ned.ondertiteld
Leeftijd:AL
Leverbaar:
Format:4:3 LB / 16:9
WORLD HERITAGE OF MANKIND • EUROPA DEEL 1-03 • SPANJE - Deel 1

Gebouwd op 2 heuvels vormen Alhambra en Albayzin het middeleeuwse deel van Granada. In het oosten van Alhambra liggen de prachtige tuinen van Generalife en de vroegere woonplaats van de Emirs die dit deel van Spanje in de 13de en 14de eeuwen beslisten. De woonwijk Albayzin is een rijke bewaarplaats van Moorse en Andalusische architectuur.

In de 11e eeuw werd Avila gesticht om Spaans grondgebied te beschermen tegen de Moren. De geboorteplaats van Sint Theresa wordt volledig omringd door een 2,5 km lange stadsmuur met 82 halfronde torens en 9 toegangspoorten. De stadsmuur is het best bewaard gebleven overblijfsel van Europa in die tijd. Andere bezienswaardigheden zijn de Gotische kathedraal en talrijke kerken en kloosters.

De gloriejaren van Cordoba begonnen in de 8e eeuw nadat deze veroverd werd door de Moren. Er werden bijna 300 moskeeŽn en ontelbare paleizen gebouwd. In de 13e eeuw werd de Grote Moskee van Cordoba veranderd in een kathedraal. In deze tijd werden ook de verdedigingswerken Alcazar de los Reyes Cristianos en Torre Fortaleza de la Calahorra gebouwd.

De creaties van Antonio GaudŪ (1852 - 1926) in Barcelona vertegenwoordigen zowel een eclectische als een zeer persoonlijke stijl. Hij ontwierp een aantal markante gebouwen en andere objecten, waarvan de Sagrada Familia de meest bekende is.

Mťrida is gesticht in 25 V.C. door de Romeinse keizer Augustus en werd de hoofdstad van de Romeinse provincie Hispania Lusitania. De Romeinse naam van de stad was Emerita Augusta, waar de huidige naam van is afgeleid. De stad groeide uit tot een der belangrijkste van het Romeinse Rijk en vele monumenten uit die tijd zijn bewaard gebleven.

Het beroemde bedevaartsoord Santiago de Compostela in het noordwesten van Spanje werd het symbool in de strijd van de Spaanse Christenen tegen de Islam. De kathedraal is gebouwd op resten van een kerk die in die strijd is verwoest. De zuidkant is in romaanse stijl, de westkant is barok en de noordkant neo-classistisch en het heeft een gotische kloostergang.

Het Romeinse aquaduct van Segovia, waarschijnlijk gebouwd rond 50 na Christus, is opmerkelijk goed bewaard gebleven. Deze indrukwekkende bouw, met zijn twee rijen van bogen, vormt een deel van de prachtige historische stad, waar Alcazar en de Gotische kathedraal zeker het bezoeken waard zijn.

Tot de 15de eeuw leefden Christenen, Joden en Moslims hier in harmonie. De vier torens van Teruel - vooral San Salvador en San Martin, die respectievelijk aan het eind van twaalfde en het begin van de 13de eeuwen worden gebouwd - vormen het complexe kenmerk van de mudťjararchitectuur die na de herovering overbleven.
 
 

 
Speelduur:Ca. 114 minuten
Genre:Documentaire
Taal:Ned.ondertiteld
Leeftijd:AL
Leverbaar:
Format:4:3 LB / 16:9
WORLD HERITAGE OF MANKIND • EUROPA DEEL 1-04 • DUITSLAND - Deel 1

Het Maulbronn Klooster wordt beschouwd als het volledigste en best bewaarde middeleeuwse klooster van de Alpen. De bijbehorende kerk is gebouwd in Romaans Gotische stijl. Het waterbeheersingsysteem in Maulbronn, met reservoirs, afvoer- en irrigatiekanalen is uitzonderlijk.

De St. Michael Kerk werd gebouwd tussen 1010 en 1020 en is een van de mooiste vroeg Romaanse kerken in Duitsland. De binnenkant, in het bijzonder het houten plafond en het geschilderde stucwerk, en de Kathedraal van Sint Mary, beroemd door haar indrukwekkend bronzen gietwerk, zijn uitstekende voorbeelden van Romaanse bouwkunst.

De vroegere Hanzestad LŁbeck, die in de 12e eeuw werd gesticht, was tot de 16e eeuw de belangrijkste handelsstad van Noord Europa. Ondanks de Tweede Wereldoorlog is de structuur van de oude stad evenals de monumenten (bijvoorbeeld de Holstentor poort), kerken en zoutpakhuizen, intact gebleven.

Slot Sanssouci (sans soucis = zonder zorgen) ligt in het oostelijke gedeelte van het gelijknamige park en wordt vaak "het Versailles van Pruisen" genoemd. Sanssouci is ťťn van de bekendste paleizen in Potsdam in de Duitse deelstaat Brandenburg en is in de jaren 1745 - 1747 in rococo stijl gebouwd door de Pruisische Koning Frederik de Grote. Onder Frederik Willem IV van Pruisen werd Slot Sanssouci tussen 1840 en 1842 door de ombouw en de verlenging van de twee zijvleugels verder uitgebreid.

De WŁrzburger Residenz geldt als een van de belangrijkste in zijn soort. Deze laat barokke residentie was in 1744 gereed en werd bewoond door de prins-bisschoppen. Het paleis werd ontworpen door Balthasar Neumann. Tot het complex behoren ook de hofkerk en de hoftuin.

Bamberg ligt aan een zijrivier van de Main en is de op een na grootste stad in Opper-Franken, een regio in Beieren. De stad beschikt over de grootste bewaard gebleven historische binnenstad van Duitsland. Vanaf de 10e eeuw werd deze stad een belangrijk toevluchtoord voor Slavische volkeren. De architectuur is daardoor sterk beÔnvloed.

De staalfabriek van VŲlklingen in Saarland werd opgericht in 1873 en beslaat 6 hectare. Het is het enige geÔntegreerde ijzer- en staalcomplex en werd een van de belangrijkste ijzer- en staalfabrieken in Europa. Het bedrijf werd in 1986 gesloten en is sindsdien intact gebleven met een museum, tentoonstellingsruimte en concerthal.

De Groeve van Messel is de rijkste fossielenvindplaats ter wereld met overblijfselen uit het Eoceen. Het gebied meet circa 1000 bij 700 meter en verstrekt unieke informatie over de vroege stadia van de evolutie van zoogdieren en bevat uitzonderlijk goed bewaarde zoogdierfossielen.

Lorsch en AltenmŁnster. De abdij is samen met de monumentale toegangspoort, de beroemde "Torhall" een zeldzaam architecturaal overblijfsel uit het tijdperk van Karel de Grote. De beeldhouwwerken en de schilderijen van deze periode zijn in opmerkelijk goede conditie gebleven.

De Dom van Keulen is een Gotische kathedraal en kruiskerk in het centrum van de stad. De bouw begon in 1248 en duurde 632 jaar. De glas-in-lood ramen dateren uit de 14e en 16e eeuw. De kathedraal werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd en werd in de jaren die volgden volledig gerestaureerd.
 
 

 
Speelduur:Ca. 125 minuten
Genre:Documentaire
Taal:Ned.ondertiteld
Leeftijd:AL
Leverbaar:
Format:4:3 LB / 16:9
WORLD HERITAGE OF MANKIND • EUROPA DEEL 1-05 • OOSTENRIJK en HONGARIJE

In 1898 werd door een afscheidingsbeweging (Secession) van kunstenaars het Weense Secessionsgebouw in gebruik genomen als tentoonstellingsgebouw. Met zijn markante koepels is is met zijn markante koepels een direct in het oog springende verschijning. Het gebouw wordt tegenwoordig gezien als ťťn van de meest prominente voorbeelden van de Europese architectuur in de overgangsfase naar het Modernisme van de twintigste eeuw.

Boedapest is met zijn overblijfselen van de Romeinse stad Aquincum en het Gotische kasteel van Boeda, die een over een lange periode in de geschiedenis een aanzienlijke architectonische invloed hadden, ťťn van 's werelds meest vooraanstaande stedelijke landschappen.

SchŲnbrunn was meer dan een eeuw de residentie van de Habsburgse keizelijke familie. Het werd ontworpen door de architecten Johann Bernhard Fischer von Erlach en Nicolaus Pacassi. Samen met haar tuinen, die tevens plaats boden aan de eerste dierentuin ter wereld, vormt het een opmerkelijk barok ensemble, en is het een treffend voorbeeld van een zogenaamd "Gesamtkunstwerk".

Het is Salzburg gelukt om zich van de middeleeuwen tot de negentiende eeuw tot een architectonisch rijk geschakeerde stad te ontwikkelen. De Gotische kunst bracht al lange tijd vele handwerkslieden en kunstenaars naar de stad, totdat uiteindelijk de Italiaanse architecten Vincenzo Scamozzi en Santini Solari, het centrum van Salzburg zijn Barokke gedaante gaven.

Menselijke activiteiten begonnen in Salzkammergut reeds in prehistorische tijden, waar de zoutlagen al tweeduizend jaar voor Christus geŽxploiteerd werden. Tot in het midden van de twintigste eeuw vormde deze bodemrijkdom een basis voor welvaart, iets wat zich bijvoorbeeld manifesteerd in de rijke achitectuur van Hallstatt.

De spoorbaan van Semmering, gebouwd tussen 1848 and 1854, is 41 kilometer lang en loopt over hoge bergen. Het is een hoogstandje van de civiele bouwkunst in de spoorbouw van die periode. De kwaliteit van de tunnels, viaducten en andere werken, hebben het mogelijk gemaakt dat de lijn tot op de dag van vandaag continu in gebruik is gebleven.

Graz is een bijzonder geslaagd voorbeeld van een levend centraal Europees stedelijk complex dat vele eeuwen onder Habsburgs gezag stond. De oude stad is een harmonieus mengsel van architectonische stijlen en artistieke stromingen die elkaar gedurende de middeleeuwen opvolgden.

Wenen ontwikkelde zich van een vroege Keltisch en Romeinse nederzetting tot een middeleeuwse en tenslotte Barokke stad. De hoofdstad van het Oostenrijks- Hongaarse rijk. Het speelde een leidende rol in de Europese klassieke muziek, van de grote eeuw van het Weense Classicisme, tot in het begin van de twintigste eeuw. Het historische centrum van Wenen is rijk aan architectonische ensembles, waaronder Barokke kastelen en tuinen, alsook de laat negentiende eeuwse Ringstrasse vol met zijn indrukwekkende gebouwen monumenten en parken.

Het Neusiedlermeer gebied is gedurende millenia een ontmoetingsplaats tussen verschillende culturen geweest. Dit wordt o.a. zichtbaar door de wijze waarop het platteland vorm gegeven is, een evolutionaire symbiose tussen menselijke activiteit en de fysieke omgeving.

De opmerkelijk plattelands architectuur van de dorpen, het meer, en de verschillende 18e eeuwse paleizen dragen bij aan de bijzondere culturele waarde van het gebied.
 
 

 
Speelduur:Ca. 90 minuten
Genre:Documentaire
Taal:Ned.ondertiteld
Leeftijd:AL
Leverbaar:
Format:4:3 LB / 16:9
WORLD HERITAGE OF MANKIND • EUROPA DEEL 1-06 • TSJECHIň en SLOWAKIJE

Praag werd gebouwd tussen de elfde en achttiende eeuw. De oude stad, de burchtwijk, kleine stad en nieuwe stad, staan vol prachtige monumenten, zoals het Hradcany kasteel, de St. Vitus kathedraal, de Karelsbrug en talrijke kerken en paleizen waarvan de meeste gebouwd zijn in de veertiende eeuw onder het bewind van keizer karel IV.

Krumau is gelegen aan de oevers van de rivier de Vlata, de stad ligt rond een dertiende eeuws kasteel met duidelijke Gotische, Renaissance en Barokke invloeden. Het is een uitzonderlijk mooi voorbeeld van een kleine Middeleuropese stad wiens architectonisch erfgoed in takt is gebleven doordat zij zich vijf eeuwen lang op een vredige wijze heeft kunnen ontwikkelen.

Tussen de zeventiende en twintigste eeuw vormden de heersende hertogen van Liechtenstein hun domeinen in Zuid MoraviŽ om tot een opvallend landschap. Het werd een geslaagd huwelijk tussen Barokke architectuur (voornamelijk het werk van Johann Bernhard Fischer von Erlach) en de klassieke en Neo-Gotische stijl van de kastelen van Lednice en Valtice, met het omringende landschap vormgegeven volgens de Engelse Romantische principes van de landschapsarchitectuur. Met zijn 200 vierkante kilometer is dit ťťn van Europa's grootste kunstmatig gevormde landschappen.

De huisen in Telc, gebouwd op een heuveltop, waren oorspronkelijk van hout. Na een brand in de late veertiende eeuw, werd de stad opgetrokken uit steen, omgeven door muren, en versterkt door een netwerk van kunstmatig aangelegde vijvers. Het Gotische kasteel is gebouwd in hoog Gotische stijl in de late vijftiende eeuw.

Spissky Hrad heeft ťťn van de grootse verzamelingen van dertiende en veertiende eeuwse militaire, politieke en religieuze gebouwencomplexen van oost Europa, de Romaanse en Gotische architectuur is opmerkelijk goed bewaard gebleven.

VlkolŪnec, gesitueerd in het centrum van Slowakije, is een opmerkelijk goed bewaard gebleven verzameling van 45 gebouwen met de traditionele kenmerken van een centraal Europees dorp. Het is de regio's best geconserveerde en meest complete verzameling houten huizen, die men over het algemeen in bergachtige omgevingen aantreft.

De Tugendhat Villa in Brno, ontworpen door de architect Mies van der Rohe, is een voortreffelijk voorbeeld van de internationale stijl in de moderne architectuur zoals zij zich in de jaren twintig van de twintigste eeuw in Europa ontwikkelde. De bijzondere waarde ligt vooral in de vernieuwende ruimtelijke en esthetische concepten. Deze zijn er op gericht de wensen met betrekking tot een nieuwe levensstijl te vervullen, door gebruik te maken van de mogelijkheden die door nieuwe industriŽle productiemethoden geboden worden.
 
 

 
Speelduur:Ca. 125 minuten
Genre:Documentaire
Taal:Ned.ondertiteld
Leeftijd:AL
Leverbaar:
Format:4:3 LB / 16:9
WORLD HERITAGE OF MANKIND • EUROPA DEEL 1-07 • GRIEKENLAND en MACEDONIň

Delos,volgens de Griekse mythologie is Apollo op dit kleine eilandje in de Cycladen geboren. Het heiligdom van Apollo heeft altijd veel pelgrims getrokken, daarnaast was Delos een welvarende handelshaven. Het eiland bevat veel sporen van de elkaar opvolgende culturen in de AegeÔsche wereld. De archeologische vindplaats is bijzonder groot en rijk aan vondsten, en toont ons een duidelijk historisch beeld van een belanrijke cosmopolitische haven in het middellandse zeegebied.

Mystras, het "wonder van de Morea", werd in 1249 door de prins van ArchaÔe William van Villehardouin gebouwd. Het ligt als amfitheater rond een hoge burcht. Heroverd door de Byzantijnen, werd het vervolgens bezet door de Turken en Venetianen tot de stad in 1832 werd verlaten. Nu resten er slechts ruÔnes die adembenemend mooi liggen in een betoverend landschap.

Meteora, in een regio die gekenmerkt wordt door onherbergzame zandstenen bergtoppen, hebben zich al vanaf de elfde eeuw monniken gevestigd. Tijdens de wederopleving van het kluizenaars ideaal in de vijftiende eeuw, werden er onder bijzonder moeilijke omstandigheden vierentwintig kloosters gebouwd. De zestiende eeuwse fresco's die men hier vindt zijn illustratief voor een fundamentele fase in de ontwikkeling van de post-Byzantijnse schilderkunst.

Gesitueerd in een kleine vallei in de Peleponnesus strekt zich het heiligdom van Epidaurus over verschillende niveaus uit. Hier ligt de oorsprong van de cultus van Asclepius (zesde eeuw voor Christus), maar de belangrijkste monumenten, in het bijzonder het theater dat als ťťn van de meest pure meesterwerken van de Griekse achitectuur wordt beschouwd, stammen uit de vierde eeuw na Christus.

De Acropolis is illustratief voor de meer dan duizend jaar durende periode van bloeiende beschavingen in Griekenland. Ze bevat de grootste meesterwerken van klassieke Griekse kunst: het Parthenon, het Propylaea, het Erechtheum en de tempel van Athena Nike, en staat daarmee symbool voor het hele concept van de Werelderfgoed lijst.

Paphos, reeds in het Neolithicum bevolkt, was zowel het toneel van aanbidding van de godin Aphrodite als van prehistorische vruchtbaarheids riten. Het eiland is Aphrodite's geboorte plaats en de Myceneanen richtten in de twaalfde eeuw voor Christus hier een tempel voor haar op. De resten van villa's, paleizen, theaters, forten en graven geven Paphos zijn exeptionele historische en architectonische waarde. De mozaÔeken van Nea Paphos behoren tot de mooiste in de wereld.

Het pan-Hellenistische heiligdom van Delphi, waar het orakel van Apollo sprak, was het terrein van de omphalos, de 'navel van de wereld'. Een harmonieus huwelijk aangaand met een prachtige landschap en geladen met heilige betekenis, was Delphi in in de zesde eeuw voor Christus, zowel het heilige centrum van- als het symbool voor- de eenheid van de Griekse wereld.

De Orde van Sint Johannes van Jeruzalem bezette Rhodos van 1309 tot 1523 en veranderde het eiland langzaam in een vesting. Achtereenvolgend kwam het onder Turkse en Italiaanse heerschappij te staan. Met het paleis van de Grootmeesters, het Grote Ziekenhuis, en de Straat van de Ridders is de bovenste stad ťťn van de mooist bewaard gebleven Gotische stedelijke complexen. In het lagere stadsgedeelte vind men Gotische gebouwen naast moskeeŽn, publieke badhuizen en andere gebouwen uit de Ottomaanse periode van de Stad.

Gelegen aan het meer van Ohrid is de stad Ohrid ťťn van de oudste nederzettingen van Europa, gebouwd in de periode van de zevende tot de negentiende eeuw. Het herbergt het oudste Slavische klooster (St Pantelejmon) en meer dan achthonderd iconen in Byzantijnse stijl, stammend uit de elfde tot veertiende eeuw. Na die van de Tretiakov Gallery in Moskou is dit de meest belangrijke collectie iconen ter wereld.

Olympia gelegen in een vallei in de Peloponnesus, is al sind prehistorische tijden bevolkt. In de tiende eeuw voor Christus, werd het het centrum voor de verering van Zeus. De Altis - het heiligdom van de goden - heeft ťťn van de hoogste concentraties antieke Grieksemeesterwerken. Naast tempels bevinden zich hier de resten van de bouwwerken die opgericht werden voor de Olympische spelen die hier voor het eerst in het jaar 776 voor Christus gehouden werden.
 
 

 
Speelduur:Ca. 100 minuten
Genre:Documentaire
Taal:Ned.ondertiteld
Leeftijd:AL
Leverbaar:
Format:4:3 LB / 16:9
WORLD HERITAGE OF MANKIND • EUROPA DEEL 1-08 • GROOT BRITTANNIň - Deel 1

Bath werd door de Romeinen als een thermale badplaats gesticht. Later in de middeleeuwen werd het een centrum voor de wolindustrie. In de achttiende eeuw werd het onder het bewind van George III getransformeerd tot een elegante stad. De vele neo-klassieke gebouwen geÔnspireerd door Palladio, vormen een geslaagde mix met het oude Romeinse badcomplex.

Stonehenge en Avebury, in Wiltshire, behoren tot de beroemdste formaties megalieten in de wereld. Beiden vormen circels van menhirs waarvan de astronomische betekenis van het patroon nog steeds niet verklaard is. Deze neolithische overblijfselen vormen een unieke getuigenis uit prehistorische tijden.

Westminster Palace is in 1840 opnieuw opgetrokken rond middeleeuwse resten van een eerder paleis het complex is een prachtig voorbeeld van de neo-Gotische stijl. Met de kleine middeleeuwse kerk van Saint Margaret gebouwd in klassieke Gotische stijl, en de prestigieuze Westminster Abbey waar alle Engelse monarchen sinds de elfde eeuw zijn gekroond, is het historisch ťn symbolische belang van deze locatie voor de Engelsen ongeŽvenaard.

De Kathedraal van Durham werd aan het eind van de elfde en begin van de twaalfde eeuw gebouwd om de relikwieŽn van de evangelist van Northumbria, Sint Cuthbert, te huisvesten en getuigd van het belang van de vroeg Benedictijnse monastieke gemeenschap. Het is bovendien het beste en grootste voorbeeld van Normandische architectuur in Engeland. De innovatieve gedurfdheid van de gewelven was een voorbode van de Gotische architectuur. Achter de Kathedraal ligt het kasteel, een oud Normandisch fort dat de residentie was van de prins-bisschoppen van Durham.

Edinburgh, is sinds de vijftiende eeuw de hoofdstad van Schotland en toont de twee gezichten van een oude stad gedomineerd door een middeleeuwse vesting en die van een nieuwe neo-klassieke stad, wiens ontwikkeling sind de achtiende eeuw de Europese stedelijke lanning sterk beÔnvloedde. Het harmonieuze samengaan van deze twee zeer contrasterende historische delen van de stad, die ieder vele gebouwen van groot historisch belang herbergen, geeft deze stad zijn unieke karakter.

Vlakbij Oxford, gesitueerd in een romantisch park vormgegeven door de beroemde landschapsarchitect Brown, ligt Blenheim Palace. Het werd tussen 1705 en 1722 gebouwd als geschenk van de natie aan John Churchill, eerste hertog van Marlborough, als erkentelijkheid voor zijn zege over Franse en Beierse troepen in 1704. Karakteristiek is de eclectische inspiratie en een terugkeer naar de nationale wortels, waardoor het een perfect voorbeeld is van een achtiende eeuws prinselijk kasteel en landgoed.

In het voormalige vorstendom van Gwynedd, in Noord Wales, liggen de bijzonder goed geconserveerde kastelen van Beaumaris en Harlech, daarnaast vindt men er de gefortificeerde complexen van Caernarvon en Conway. Je kunt je hier een goed beeld vormen van de werken van kolonisatie en verdediging, uitgevoerd onder het bewind van Edward I, koning van Engeland (1272-1307).

In Ironbridge, wereldwijd bekend als symbool van de IndustriŽle Revolutie, vindt men alle aspecten van de ontwikkeling van een achttiende eeuwse industriŽle regio, van mijnen tot aan spoorlijnen. De nabijgelegen hoogovens van Coalbrookdale, gebouwd in 1708, zijn een herinnering aan de ontdekking van cokes, die samen met de brug bij Ironbridge, de eerste metalen brug ter wereld, aanzienlijke invloed hadden op de evolutie van technologie en architectuur.
 
 

 
Speelduur:Ca. 112 minuten
Genre:Documentaire
Taal:Ned.ondertiteld
Leeftijd:AL
Leverbaar:
Format:4:3 LB / 16:9
WORLD HERITAGE OF MANKIND • EUROPA DEEL 1-09 • RUSLAND en de BALTISCHE STATEN

Sint Petersburg Het "VenetiŽ van het Noorden" met haar talloze kanalen en ruim 400 bruggen is voortgekomen uit een stadsontwikkeling, die onder leiding van Peter de Grote in 1703 begon. In de voormalig USSR stond deze stad bekend als Leningrad en was direct verbonden met de Oktober Revolutie. De erfgoederen verenigen de barokke en neo klassieke stijlen.

Het Drie-eenheid Klooster van Sergiyev Posad in Rusland. Dit klooster is een treffend voorbeeld van een nog bestaand orthodox mannenklooster. Tussen de 15e en de 18e eeuw werd deze gebouwd en dat verklaart de karakteristieke militaire elementen. Naast de rijkdommen van de Lavra kerk bevindt zich ook het beroemde icoon "De Drie Eenheid" van Andrei Rublev.

Historisch Tallin - De oude Haven van Reval in Estland. De oorsprong van Tallin ligt in de 13e eeuw toen de kruisridders van de Germaanse Orde een kasteel stichtten. Dit werd het centrum van het Hanzeverbond en haar welvaart ziet men terug in de openbare gebouwen, in het bijzonder de overvloedige kerken, en in de plaatselijke architectuur van de arbeiderswoningen, die ondanks alle oorlogen en aanslagen nog in buitengewoon goede staat zijn.

Het oude centrum van Vilnius, Het Rome van het Oosten in Litouwen. Van de 13e tot 18e eeuw was dit het politieke centrum van het groot hertogdom Litouwen. Vilnius heeft een grote invloed gehad op de culturele en bouwkundige ontwikkeling van een groot deel van oost Europa. Ondanks alle invallen en verwoestingen is er een groot deel van de historische gebouwen bewaard gebleven.

Riga - Hanzeverbond, barnsteen en Art Nouveau in Letland. In de 13e tot 15e eeuw was Riga het grootste centrum van het Hanzeverbond en bloeide op door haar ruilhandel met centraal en oost Europa. De stedelijke gebouwen van het middeleeuwse centrum laat de welvaart van toen zien, hoewel veel gebouwen zijn verwoest door brand en oorlog. In de 19e eeuw werd Riga een belangrijk economisch centrum en zo ontstonden de buitenwijken. Het is algemeen bekend dat Riga de grootste aantallen Art Nouveau gebouwen van Europa bevat.

Moskou - het Kremlin en het Rode Plein in Rusland. Het Kremlin, gebouwd door vooraanstaande Russische en buitenlandse architecten is onlosmakelijk verbonden met zeer belangrijke politieke en geschiedkundige evenementen. Op het Rode Plein staat de kathedraal van St. Basil, een van de mooiste monumenten uit de Russisch Orthodoxe kunst.

Kizhi-Pogost - de warmte van hout in Rusland. Kizhi-Pogost ligt op een van de vele eilanden in het Onega meer in Karelia. Hier zijn zeer ongebruikelijke constructies te vinden, die in totale harmonie met het omringende landschap zijn. Zo staan er 2 volledig van hout gemaakte kerken met een houten klokkentoren, die door de indrukwekkende timmerkunst voor altijd bewaard zullen blijven.

Solovetsky Eilanden - Bolwerk van God in Rusland. De eilanden van Solovetsky bestaan uit 6 eilanden in het westelijke gedeelte van de Witte Zee en beslaat 300 vierkante km. Sinds de 5e eeuw voor christus zijn hier belangrijke sporen gevonden die duiden op aanwezigheid van mensen uit die tijd. Sinds de 15e eeuw bevindt zich op de archipel vooral vele kloosters en kerken zodat dit een waar pelgrimsoord werd.

Vladimir, Soezdal en Kideksha - Bakermat van Rusland. Vladimir en Soezdal zijn vooraanstaande kunstcentra in midden Rusland met als meesterwerken de St. Demetrios kerk en de Kathedraal van de maagd Maria, die beiden een belangrijke plaats in de Russische architectuur innemen.
 
 

 
Speelduur:Ca. 90 minuten
Genre:Documentaire
Taal:Ned.ondertiteld
Leeftijd:AL
Leverbaar:
Format:4:3 LB / 16:9
WORLD HERITAGE OF MANKIND • EUROPA DEEL 1-10 • BULGARIJň en ROEMENIň

Horezu Klooster, RoemeniŽ. In 1690 stichtte Prins Constantijn Brancovan het Horezu klooster in Walachije. Dit meesterwerk staat bekend om haar pure architectuur en is tot in detail uitgewerkt met religieuze kunstwerken en bevat een uitgebreid scala aan portretten en muurschilderingen. In de 18e eeuw bevond zich in het klooster een academie speciaal voor de kunst van muurschilderingen en afbeeldingen, die in de hele Balkan bekend was.

Roemeense Biertan Burcht. Aan de voet van het Kroatische gebergte is deze burcht gesticht door de Germanen van TranssylvaniŽ. Gedeeltes van de kerk en enkele huizen die rondom het centrale plein waren gebouwd, zijn in Europa een van de best bewaard gebleven overblijfselen en staan nog steeds in hun originele setting.

De Thracische graftombe van Sveshtari, Bulgarije. Het Thracische graf dateert uit de 3e eeuw voor Christus en is een uniek voorbeeld van de bouwkunst van de ThraciŽrs. Dit graf is in 1982 ontdekt en heeft een unieke architectuur met veel kleur en prachtige schilderingen die nog in zeer gave staat zijn.

De Kerk van Boyana, Bulgarije. De Boyana Kerk ligt aan de rand van Sofia en bestaat uit 3 gebouwen. De oostelijke kerk is gebouwd in de 10e en 11e eeuw. De middelste kerk van Kayolan bevat 2 imposante altaren en is behangen met talloze fresco's, geschilderd in 1259 waardoor dit een van de meest belangrijke geschiedkundige collectie schilderijen is.

Het Rila klooster, Bulgarije. Het monnikenklooster van Rila is opnieuw gebouwd tussen 1834 en 1860 tot een neo Byzantijns monument en samengevoegd met de erfgoederen van St. Iwan van Rilski, een 10e eeuwse monnik, en met de overblijfselen van het oude klooster uit de middeleeuwen. Dit monument symboliseert de aanwezigheid van de Slavische cultuur voor de bezetting in de eeuwen erna.

Sighisoara - Stad van de kleine eeuwigheid, RoemeniŽ. Sighisoara is een mooi voorbeeld van een kleine middeleeuwse vesting die eeuwenlang een belangrijke strategische en commerciŽle rol speelde voor centraal Europa. Sighisoara is tevens het geboortedorp van Dracula.

De Kloosters van noord MoldaviŽ - Wereld van religieuze beelden, RoemeniŽ. De 7 kerken in noord MoldaviŽ worden door de geschilderde buitenmuren en fresco's uit de 15e en 16e eeuw als ware meesterwerken beschouwd en zijn uniek in Europa. De schilderijen laten op prachtige wijze complete scŤnes uit de religieuze geschiedenis zien. De prachtige compositie en kleuren van de gebouwen passen perfect in het omringende landschap.

KLIK HIER
 
 Terug naar de laatste pagina