Terug naar de vorige pagina
• JULIANA - In zeventig bewogen jaren

Deze documentaire 'met speelfilmalure' is gemaakt naar aanleiding van de zeventigste verjaardag van prinses Juliana. De flm is in 1979 met een koninklijk gala in première gegaan in TheaterTuschinski in Amsterdam en tegelijkertijd in vijftig andere theaters. Deze schaalgrootte was indertijd een unicum.
Juliana in 70 bewogen jaren laat de bewogen levensloop zien van Prinses Juliana, enig kind van koninklijke ouders in een klein maar beduidend land: haar weg naar volwassenheid in de jaren dertig, gekenmerkt door de crisis, de vlucht naar Engeland en Canada en de terugkeer naar bevrijd Nederland.
De documentaire belicht de ingrijpende gevolgen van de dekolonisatie in de jaren vijftig en de snel veranderende samenleving en de harder worden tegenstellingen in de woelige jaren zestig. Verder gaat de flm uitgebreid in op de periode toen haar kinderen nog klein waren en de afstand van de troon.
De inmiddels overleden legendarische filmmaker Bert Haanstra zei destijds over deze indrukwekkende documentaire: 'We willen de koningin laten zien zoals zij is... En een aangrijpend element in de film is natuurlijk ook, dat je hier een leven van zeventig jaar ziet van iemand die echt wel meer heeft meegemaakt dan de gemiddelde Nederlander. Dat kun je van de koningin zeker zeggen.'

Met medewerking van: dr Willem Drees Sr. en mevrouw J.E. Schouwenaar-Franssen.
Commentaar: Jan Roelands
Muziek: Rogier van Otterloo
Uitvoerend producent: Govert Veld


Speelduur: Ca. 104 minuten
Genre: Documentaire
Taal: Ned.ondertiteld
Leeftijd: Alle leeftijden
Leverbaar:
Format: DVD - 4:3 - PAL
Kleur en Z/W
fragmenten

KLIK HIER
 Terug naar de vorige pagina