Lion of the Desert (2 DVD)
 Terug naar vorige pagina
  
Speelduur: Ca. 163 minuten
Genre: Oorlog/Historie
Taal (DVD1): Engels
Ned.ondertiteld
Taal (DVD2): Arabisch
Format: DVD 1.78:1 - Regio 2
PAL - Kleur
EAN code: 8717377006598
Artikelnr.: LD6598
   
Leverbaar: Binnenkort verwacht


Deze film is een poging van een gedreven regisseur om het Westen kennis te laten maken met de geschiedenis en levenswijze van de Arabische wereld.
Bizar detail, de grote geldschieter achter deze film was niemand minder dan de dictator Gaddafi.

Lion of the Desert is een 160 minuten durend epos en geeft ons een unieke blik op een vergeten strijdperk aan de vooravond van de 2de wereldoorlog: Libië! In een periode waarin mensen en diverse terroristen de titel van vrijheidstrijders en voorvechters van de Islam opeisen, is het vaak moeilijk om de echte helden, de echte vrijheidstrijders te herkennen. Mensen die samen met en voor hun volk vochten en die weigerden even barbaars of barbaarser te zijn dan hun vijand.
Toch bestaan ze en één van deze vrijheidstrijders was Omar Mukhtar.

Op 1 oktober 1911 viel Italië, het door het Ottomaanse rijk ingelijfde, Libië binnen.
De Turken waren al snel verdreven, maar het meeste verzet tegen de Italiaanse dromen zou komen vanuit de Libische bevolking zelf. De Sanoussi, een groepering van puriteinse & patriottische moslims, namen het voortouw onder leiding van hun sterke man Omar Mukhtar.
Gewapend met veel moed, snelle paarden maar hopeloos ouderwetse geweren was dit kleine, maar volhardende groepje de eerste om respectvol de titel van Mujahedeen te dragen. Ze bonden de strijd aan met toen een van de modernste legers van de wereld.

We schrijven de vroege jaren ’30 en de kersverse dictator van Italië,Benito Mussolini wil ééns en voor altijd komaf maken met het voortslepende Libische conflict dat hij geërfd heeft van zijn voorgangers.
Op dit keerpunt in de geschiedenis begint "Lion of the Desert".
In ruim twee uur tijd krijgen we de volle terreur van het Italiaanse kolonialisme en fascisme te zien. We zijn erbij als dorpen worden platgebrand en hele volksstammen worden opgesloten in concentratiekampen. We zien de (overtuigende replica’s van) Italiaanse Fiat Carro Armato’s met ratelende machinegeweren meedogenloos inhakken op een zee van strijders te paard. Eenheden van Bersaglieri en Italiaanse zwarthemden wekken ontzag en afschuw op als ze genadeloos in golven stad na stad veroveren. We leven mee met de immer bedaarde en wijze Omar Mukhtar en zijn offervaardige mannen, die hun benen vastbinden zodat ze niet zouden wegvluchten in de strijd.
Omar Mukthar is schitterend neergezet door Anthony Quinn. De effecten zijn goed en de wapens, uniformen en voertuigen zijn overtuigend. Vanwege het knappe landschap en de overtuigende rekwisieten, maar vooral vanwege het unieke en waargebeurde verhaal, het redelijk onbekende strijdperk en een schitterende Anthony Quinn is deze dvd een must om te bekijken.

Geregisseerd door producent Moustapha Akkad ( The message )
Met Anthony Quinn, Oliver Reed en Rod Steiger
 Terug naar vorige pagina