Antonio
Carluccio Southern Italian Feast deel 1 (Sardinië & Campanië)
Mijn Zuid-Italiaanse keuken is een feest. Antonio Carluccio, bij ons
bekend van TV-programma's en schrijver van verschillende bestsellers,
heeft een stevige reputatie opgebouwd als Italiaanse chef-kok. Met
eenvoudige, verse ingrediënten varieert hij eindeloos en creëert
bijzonder smakelijke pasta's. In dit deel komen de regio Sardinië en
Campanië aan bod.
“Eenvoudig klaar te maken en overheerlijk”, zegt Antonio Carluccio, een
vurig pleitbezorger van de keuken van zijn land. Zes weken lang maakt
hij een gastronomische reis door Zuid-Italië, waarbij hij van Sardinië
naar Sicilië, van Campanië naar Calabrië trekt en Rome, Puglië en
Basilicata bezoekt. Onder een stralend blauwe hemel slaat de maestro
intussen een praatje met de lokale bevolking en proeft hij de
specialiteiten van de streek. Onderweg ontdekt hij de beste recepten van
zowel de klassieke als de moderne Italiaanse keuken. Meermaals komt hij
tot de vaststelling dat de keuken van Zuid-Italië, niettegenstaande haar
lange en roemrijke geschiedenis, een toonbeeld blijft van culinaire
verbeelding en stijl.
Sardinië:
Op Sardinië bezoekt Antonio Carluccio de militaire school waar hij als
18-jarige zijn opleiding kreeg. Hij licht er de keuken door, om na te
gaan of een leger tegenwoordig echt op zijn maag marcheert. Voorts stopt
hij bij een lokale wijngaard en bereidt er heerlijke exotische
champignons op een geïmproviseerde barbecue. Dan trekt hij naar het
afgelegen Barbagia-hoogland, waar hij de herders opzoekt die in de
heuvels leven en werken. Hij eet met hen in de openlucht en wordt
getrakteerd op gerookt vlees, worsten en een ongewoon rijpe kaas – met
een onverwacht verrassingsingrediënt. Later hijst hij de zeilen op een
luxejacht rond de exclusieve Costa Smeralda, en bereidt hij voor
zichzelf en de eigenaar een feestmaal van verse zeevruchten.
Campanië:
In het hartje van het mooie Campanië waagt Antonio zich aan de
specialiteit van de streek: hij leert er pizza op Napolitaanse wijze
maken en proeft van het misvormde, maar heerlijke resultaat. Hij stapt
een lokale pastafabriek binnen, waar slierten speciaal geruwde spaghetti
op reuzegrote rekken worden gedroogd aan de lucht. Antonio bereidt bij
de spaghetti een speciale en eenvoudige saus op basis van pancetta,
porcini, kerstomaten en tonijn. Met de hulp van de fabrieksarbeiders
brengt hij de kijkers de knepen bij van het eten van de glibberige
pasta. Hij gaat op zoek naar een andere Italiaanse specialiteit en
bezoekt een melkveebedrijf net buiten Napels, dat de vermaarde
mozzarellakaas maakt van de melk van een 400-koppige kudde van
waterbuffels. Na het bereidingsproces bekeken te hebben, verwerkt
Antonio het lekkere resultaat in een gerecht voor een bruiloft aan de
fraaie kust voor Amalfi. Tegen de achtergrond van een verbluffende
zonsondergang vergast de reizende chef het gelukkige paar op hartvormige
stukjes mozzarella, gedompeld in paneermeel en gebraden in olijfolie.
|
Ca 60 minuten |
|
Culinaire Documentaire | kleur |
|
Nederlands ondertiteld / Frans spoken |
|
Alle Leeftijden |
|
Reeds Verkrijgbaar |
|
|
|
DVD |
Antonio
Carluccio Southern Italian Feast deel 2 (Sicilië & Puglië)
Mijn Zuid-Italiaanse keuken is een feest. Antonio Carluccio, bij ons
bekend van TV-programma's en schrijver van verschillende
bestsellers, heeft een stevige reputatie opgebouwd als Italiaanse
chef-kok. Met eenvoudige, verse ingrediënten varieert hij eindeloos
en creëert bijzonder smakelijke pasta's. In dit deel komen de regio
Sardinië en Campanië aan bod.
“Eenvoudig klaar te maken en overheerlijk”, zegt Antonio Carluccio,
een vurig pleitbezorger van de keuken van zijn land. Zes weken lang
maakt hij een gastronomische reis door Zuid-Italië, waarbij hij van
Sardinië naar Sicilië, van Campanië naar Calabrië trekt en Rome,
Puglië en Basilicata bezoekt. Onder een stralend blauwe hemel slaat
de maestro intussen een praatje met de lokale bevolking en proeft
hij de specialiteiten van de streek. Onderweg ontdekt hij de beste
recepten van zowel de klassieke als de moderne Italiaanse keuken.
Meermaals komt hij tot de vaststelling dat de keuken van Zuid-Italië,
niettegenstaande haar lange en roemrijke geschiedenis, een toonbeeld
blijft van culinaire verbeelding en stijl.
Sicilië:
Antonio gaat bij maanlicht mee op octopussen vissen, een eeuwenoude
traditie in de streek. De octopus wordt vanzelfsprekend het
hoofdingrediënt van een heerlijk gerecht, gecombineerd met wijn en
chili en opgediend met pasta in authentieke Italiaanse stijl.
Wanneer hij terug op het droge is, bezoekt hij de onderneming Florio,
een van de oudste producenten van Marsala-wijn op Sicilië. Hij laat
zich inspireren door de smaak van de zoete nectar en verwerkt die in
een ongewone zuiderse specialiteit met lamsvlees, knoflook en wilde
venkel, die plaatselijk in overvloed groeit. Tot slot selecteert
Antonio een reeks typisch Siciliaanse lekkernijen uit een
pasticceria, waaronder marsepeinvruchten en cassata, een
calorie-opstoot die hij onmogelijk kan weerstaan.
Puglië:
Volgens Antonio Carluccio krijgen ze in Puglië nooit genoeg van
eten! Wanneer hij aankomt in een van de opvallende witte dorpjes op
de heuveltoppen, vindt hij er ingrediënten zoals salami en kaas,
waarmee hij zijn eigen variant bereidt van een zuiderse
specialiteit. Van etensrestjes maakt hij een heerlijk brood en
serveert dat aan de lokale vrouwen die gebruikmaken van de
gemeenschappelijke houtoven van het dorp. Hij raakt onder de indruk
van het geweldige zicht van duizenden bloedrode vruchten, zo ver het
oog reikt, wanneer hij een kwekerij van zongedroogde tomaten
bezoekt. Het eindproduct verwerkt hij in een verrukkelijke antipasto.
Hij gaat ook op zee-egels vissen en vindt de perfecte plek om
verschillende soorten olijfolie te proeven in bosjes waarvan sommige
bomen meer dan 1.000 jaar oud zijn. Ten slotte bereidt Antonio op de
feestdag van San Lorenzo (patroonheilige van de chef-koks) een
feestmaal voor 10 mannen die allen toepasselijk Lorenzo heten.
|
Ca 60 minuten |
|
Culinaire Documentaire | kleur |
|
Nederlands ondertiteld / Frans spoken |
|
Alle Leeftijden |
|
Reeds Verkrijgbaar |
|
|
|
DVD |
Antonio
Carluccio Southern Italian Feast deel 3 (Lazio & Calabrië-Basilicata)
Mijn Zuid-Italiaanse keuken is een feest. Antonio Carluccio, bij ons
bekend van TV-programma's en schrijver van verschillende
bestsellers, heeft een stevige reputatie opgebouwd als Italiaanse
chef-kok. Met eenvoudige, verse ingrediënten varieert hij eindeloos
en creëert bijzonder smakelijke pasta's. In dit deel komen de regio
Sardinië en Campanië aan bod.
“Eenvoudig klaar te maken en overheerlijk”, zegt Antonio Carluccio,
een vurig pleitbezorger van de keuken van zijn land. Zes weken lang
maakt hij een gastronomische reis door Zuid-Italië, waarbij hij van
Sardinië naar Sicilië, van Campanië naar Calabrië trekt en Rome,
Puglië en Basilicata bezoekt. Onder een stralend blauwe hemel slaat
de maestro intussen een praatje met de lokale bevolking en proeft
hij de specialiteiten van de streek. Onderweg ontdekt hij de beste
recepten van zowel de klassieke als de moderne Italiaanse keuken.
Meermaals komt hij tot de vaststelling dat de keuken van Zuid-Italië,
niettegenstaande haar lange en roemrijke geschiedenis, een toonbeeld
blijft van culinaire verbeelding en stijl.
Lazio:
In de eeuwige stad bezoekt Antonio een oude joodse vriendin.
Donatella Limentani Pavoncello bereidt voor haar kleinkinderen een
traditionele koosjere maaltijd van kippen-rissole in tomaten- en
seldersaus. Samen met Antonio koopt zij eerst de verse ingrediënten
op de markt in de vroegere joodse wijk van Rome. Wanneer ze terug in
haar flat zijn, laat zij de bereiding over aan een zenuwachtige
Antonio. Vervolgens reist hij naar Frascati om de vermaarde wijn te
proeven en broodjes porchetta te eten, terwijl hij naar het
militaire defilé van de bersaglieri kijkt. Later bezoekt hij in Rome
de rustige en fraaie omgeving van de British School, waar hij een
heerlijke maaltijd bereidt voor de inwonende kunststudenten. Pasta
cresciuta is een mengeling van ansjovis en groenten zoals courgettes
en aubergines, diepgevroren in een heel luchtig beslag.
Calabrië:
Riskanter is het bezoek dat Antonio brengt aan een bijenkolonie
in een sinaasappelplantage. Hij trekt een beschermend pak aan en
brengt de kostbare nectar van de korf naar een geïmproviseerde
keukenset, in de schaduw van de sinaas-appelbomen. Hij demonstreert
hoe je verse pasta maakt in grote, gebraden ravioli, bestrooid met
verse oranjebloesemhoning. Ten slotte zien we Antonio in een
ajuinenveld, waar hij toont dat de rode Calabrische variëteit even
zoet is als een appel. Hij verwerkt er een aantal in een speciaal
gerecht van gevulde uien. Die deelt hij met vuurtorenwachter Don
Pippo, die vanuit zijn idyllisch optrekje, op de adembenemende
schuimende zee, uitzicht heeft op de rokende vulkaan Stromboli.
Basilicata:
Antonio Carluccio woont in Accetura een bizarre viering bij.
Voor het “huwelijk van de bomen” worden twee hoge bomen aan mekaar
geknoopt en “in de echt verbonden”. Daarnaast is er natuurlijk een
groots opgezet feest. Antonio draagt zijn steentje bij, door samen
met restauranteigenaar Isabella handgerolde pasta te maken in een
rijke saus van met kaas gevuld rund- en lamsvlees. De vroegere
fascinerende stad Matera, gebouwd rond natuurlijke grotten (sassi
genoemd), is de ideale plaats om te genieten van Antonio’s
eenvoudige gerecht, agnello brodettato (stukjes lamsvlees, gebraden
in olie, geblust met witte wijn, met een geklopt, gekruid en op het
laatst toegevoegd ei, geserveerd met een bundel geblancheerde wilde
asperges en vers brood).
|
Ca 60 minuten |
|
Culinaire Documentaire | kleur |
|
Nederlands ondertiteld / Frans spoken |
|
Alle Leeftijden |
|
Reeds Verkrijgbaar |
|
|
|
DVD |
Antonio
Carluccio Northern Italian Feast deel 4 (Ligurië & Piemonte)
Antonio neemt de kijker mee op een gastronomische rondreis door zes
Regio’s in Noord-Italië. Hij geeft je zijn eigen kijk op zijn
geboorteland en de Italiaanse kookkunsten die je doen watertanden.
De eerste stop is de mooie Regio’s van Ligurië, waarna Piemonte en
de Aosta Vallei, Emilia-Romagna (de geboorteplaats van Verdi) en
Modena, Umbrië, Veneto en Lombardije aan de beurt komen.
Kwaliteit is het hoofdbestanddeel van Antonio’s recepten en dat
geldt zowel voor een simpele pizza fritta en een salade met wilde
paddestoelen als voor meer uitgebreide gerechten zoals risotto met
artisjokken of scaloppine kip met kruiden. Geïnspireerd door de
beste ingrediënten en smaken van Noord-Italië, herinterpreteert hij
klassieke gerechten uit de Italiaanse keuken om recepten te bedenken
zoals ossobuco al barolo en zuppa di pesce. Maar hij creëert ook
fantastische nieuwe gerechten zoals polenta met scampi’s en
roomijs-uitspattingen zoals “the doges’ delight”.
“Dit is mijn kans om te tonen waar Italië voor staat: eten, mensen,
oude vrienden”, zegt Antonio. “Voor mij is dit een taak van liefde,
en eentje die ik zal koesteren en waarvan ik zal genieten.” Zijn
gerechten zijn vaak simpel en snel, maar nooit fast food. Als een
groot enthousiasteling voor de geneugten van het eten, geeft Antonio
de raad dat je van zijn recepten moet genieten op je eigen tempo.
Dit zijn gerechten die je moet delen en proeven met vrienden, met
een snuifje gelach en een grote scheut conversatie. Dus: neem een
stoel, een glas wijn, ontspan en geniet.
Ligurië:
Deze ode aan de Italiaanse keuken, wijn en cultuur begint in Ligurië,
ook wel de gastronomische geboorteplaats van Europa genoemd. Antonio
Carluccio bezoekt de moeder van een priester die tijdens de
wijnfeesten voor het hele dorp kookt. Antonio kookt op zijn beurt
voor een klooster en proeft van de beste olijfolie ter wereld. De
recepten in deze aflevering zijn: spaghetti met zeevruchten,
stoofpot van konijn met geroosterde aardappelen in rozemarijn, en de
ultieme pestosaus.
Piemonte:
In Piemonte keert Antonio terug naar zijn kindertijd. Hij zoekt zijn
geliefkoosde plekjes voor een fa-milielunch weer op. Verder ontmoet
hij de man die verantwoordelijk is voor het design van ongeveer de
helft van de auto’s in de hele wereld en die overigens zeer bedreven
is in het maken van pasta.
De recepten in deze aflevering zijn: rundsvlees in wijn, fritto
misto en een soep van kolen en kaas.
|
Ca 60 minuten |
|
Culinaire Documentaire | kleur |
|
Nederlands ondertiteld / Frans spoken |
|
Alle Leeftijden |
|
Reeds Verkrijgbaar |
|
|
|
DVD |
Antonio
Carluccio Northern Italian Feast deel 5 (Emilia-Romagna & Umbrië)
Antonio neemt de kijker mee op een gastronomische rondreis door zes
Regio’s in Noord-Italië. Hij geeft je zijn eigen kijk op zijn
geboorteland en de Italiaanse kookkunsten die je doen watertanden.
De eerste stop is de mooie Regio’s van Ligurië, waarna Piemonte en
de Aosta Vallei, Emilia-Romagna (de geboorteplaats van Verdi) en
Modena, Umbrië, Veneto en Lombardije aan de beurt komen.
Kwaliteit is het hoofdbestanddeel van Antonio’s recepten en dat
geldt zowel voor een simpele pizza fritta en een salade met wilde
paddestoelen als voor meer uitgebreide gerechten zoals risotto met
artisjokken of scaloppine kip met kruiden. Geïnspireerd door de
beste ingrediënten en smaken van Noord-Italië, herinterpreteert hij
klassieke gerechten uit de Italiaanse keuken om recepten te bedenken
zoals ossobuco al barolo en zuppa di pesce. Maar hij creëert ook
fantastische nieuwe gerechten zoals polenta met scampi’s en
roomijs-uitspattingen zoals “the doges’ delight”.
“Dit is mijn kans om te tonen waar Italië voor staat: eten, mensen,
oude vrienden”, zegt Antonio. “Voor mij is dit een taak van liefde,
en eentje die ik zal koesteren en waarvan ik zal genieten.” Zijn
gerechten zijn vaak simpel en snel, maar nooit fast food. Als een
groot enthousiasteling voor de geneugten van het eten, geeft Antonio
de raad dat je van zijn recepten moet genieten op je eigen tempo.
Dit zijn gerechten die je moet delen en proeven met vrienden, met
een snuifje gelach en een grote scheut conversatie. Dus: neem een
stoel, een glas wijn, ontspan en geniet.
Emilia-Romagna:
In Emilia-Romagna (de geboorteplaats van Verdi) ontmoet Antonio een
kazenmaker. In zijn familie zijn de mannen al generaties lang bezig
met het maken van Parmezaan. Vervolgens trekt Antonio naar Modena,
beroemd voor zijn parmaham en balsamicoazijn.
De recepten in deze aflevering zijn: authentieke bolognaisesaus,
parmaham, meloensoep en met paprika’s geroosterde eend in
balsamicoazijn.
Umbrië:
In Umbrië gaat Antonio op zoek naar zijn geliefde truffels.
Carluccio etaleert met trots zijn truffel-zoekinstinct. En de
truffels die hij vindt, tovert hij om tot de meest verrukkelijke
gerechten. Op het jaarlijkse festival voor de druivenpluk zet hij
zijn beste beentje voor. De recepten in deze aflevering zijn: een
rustieke linzen- en worststoofpot, gesauteerde champignons met chili
en look en pasta met een saus van witte truffels.
|
Ca 60 minuten |
|
Culinaire Documentaire | kleur |
|
Nederlands ondertiteld / Frans spoken |
|
Alle Leeftijden |
|
Reeds Verkrijgbaar |
|
|
|
DVD |
Antonio
Carluccio Northern Italian Feast deel 6 (Veneto & Lombardije)
Antonio neemt de kijker mee op een gastronomische rondreis door zes
Regio’s in Noord-Italië. Hij geeft je zijn eigen kijk op zijn
geboorteland en de Italiaanse kookkunsten die je doen watertanden.
De eerste stop is de mooie Regio’s van Ligurië, waarna Piemonte en
de Aosta Vallei, Emilia-Romagna (de geboorteplaats van Verdi) en
Modena, Umbrië, Veneto en Lombardije aan de beurt komen.
Kwaliteit is het hoofdbestanddeel van Antonio’s recepten en dat
geldt zowel voor een simpele pizza fritta en een salade met wilde
paddestoelen als voor meer uitgebreide gerechten zoals risotto met
artisjokken of scaloppine kip met kruiden. Geïnspireerd door de
beste ingrediënten en smaken van Noord-Italië, herinterpreteert hij
klassieke gerechten uit de Italiaanse keuken om recepten te bedenken
zoals ossobuco al barolo en zuppa di pesce. Maar hij creëert ook
fantastische nieuwe gerechten zoals polenta met scampi’s en
roomijs-uitspattingen zoals “the doges’ delight”.
“Dit is mijn kans om te tonen waar Italië voor staat: eten, mensen,
oude vrienden”, zegt Antonio. “Voor mij is dit een taak van liefde,
en eentje die ik zal koesteren en waarvan ik zal genieten.”
Zijn gerechten zijn vaak simpel en snel, maar nooit fast food. Als
een groot enthousiasteling voor de geneugten van het eten, geeft
Antonio de raad dat je van zijn recepten moet genieten op je eigen
tempo. Dit zijn gerechten die je moet delen en proeven met vrienden,
met een snuifje gelach en een grote scheut conversatie. Dus: neem
een stoel, een glas wijn, ontspan en geniet.
Veneto:
In het historische en pittoreske Venetië is water een belangrijk
deel van het dagelijks leven, zelfs wanneer het op winkelen aankomt.
Antonio smaakt de wonderlijke kruiden van de Rialto markt. Hij
moedigt de teams aan in de jaarlijkse gondeliersrace.
De recepten in deze aflevering zijn: zeevruchtensalade, roomijs di
ducale en perziken in wijn.
Lombardije:
Studenten van de beroemde Milanese mode-academie maken een
buitengewoon maatpak voor Antonio. Als wederdienst kookt hij voor
hen een speciaal maal. Daarna bezoekt hij de volgens hem beste
voedingswinkel ter wereld. Hij deelt ook nog een moment van rust op
het Lago Maggiore samen met enkele vissers. En hij proeft de risotto
in Sannazzaro.
|
Ca 60 minuten |
|
Culinaire Documentaire | kleur |
|
Nederlands ondertiteld / Frans spoken |
|
Alle Leeftijden |
|
Reeds Verkrijgbaar |
|
|
|
DVD |
|