Fokker in vogelvlucht
 Terug naar de vorige pagina


Speelduur: Ca.55 min
Genre: Documentaire
Leeftijd: Alle leeftijden
Format: DVD - Kleur
  
  
FOKKER IN VOGELVLUCHT

Anthony Fokker, vooruitziend en vasthoudend. Hij bewees, aan het hoofd van een kleine maatschappij die hij oprichtte, zonneklaar dat de mens het van de vogels kon winnen.

Al in 1910 had hij zijn vliegtuig -de Spin- gebouwd, en gaf zijn eerste demonstraties op 31 augustus 1911 boven Haarlem. Op 21 juli 1919 stichtte Fokker – na reeds enkele jaren in Duitsland actief te zijn geweest, waar hij roemruchte typen gevechtsvliegtuigen bouwde – de NV Nederlandsche Vliegtuigfabriek, die zich vestigde in Amsterdam Noord en Veere.

De Fokker F.II uit 1919 werd het eerste verkeersvliegtuig voor vier personen.

In 1921 richtte Fokker een dochterbedrijf op in Amerika, dat gedurende de jaren twintig uitgroeide tot één van de grootste vliegtuigfabrieken ter wereld. Zijn vermaarde drie-motorige vliegtuigen, waarmee tal van historische vluchten werden uitgevoerd, baanden de weg voor het moderne nationale en internationale luchtverkeer.

Een indrukwekkende serie modellen ging vooraf aan de stoere betrouwbare Fokker F.27 Friendship, ’s werelds meest verkochte twee-motorige-turboprop.

Met de Fokker F.28 Fellowship, speciaal ontworpen voor de ontwikkeling van het korte afstand verkeer in de jaren zeventig, begaf Fokker zich ook op de markt voor straalvliegtuigen.

De F.27 en F.28 zijn in de tweede helft van de jaren tachtig opgevolgd door de Fokker 50 en de Fokker 100, die een moeizame maar veelbelovende strat hebben gemaakt en – meer recentelijk – de Fokker 60 Utility en de Fokker 70.


KLIK HIER

 Terug naar de vorige pagina