Hoogtepunten uit de luchtvaart
 Terug naar de vorige paginaHoogtepunten uit de luchtvaart

Een unieke kijk op de allerbeste vliegtuigen van de afgelopen eeuw Bijna niet te geloven dat de luchtvaart nog maar amper 100 jaar oud is ! De weg die ontwerpers en ingenieurs in die korte tijd hebben afgelegd dwingt dan ook ieders bewondering af. Hun passie loopt, samen met het lef en de kunde van avontuurlijke piloten, als een rode draad door ‘Milestones of Flight’.
 

DE BOEING B-17
EEN LUCHTVAARTLEGENDE IN BEELD

DE BOEING B-17, HET BEFAAMDE VLIEGENDE FORT, IS SYNONIEM GEWORDEN MET DE AMERIKAANSE INZET OM EUROPA TE BEVRIJDEN VAN HET JUK VAN DE NAZI-OVERHEERSING.

Van 1943 tot het einde van de oorlog waren de Flying Fortresses van de Amerikaanse 8th Air Force een vertrouwd beeld boven oost-Engeland. Dag in dag uit vertrokken ze in alle vroegte voor hun vernietigende aanvallen op het hart van het Derde Rijk. Velen keerden nooit terug. Duizenden jonge mannen lieten het leven tijdens de massale luchtslagen waaraan de B-17’s deelnamen.

De B-17, het legendarische ‘Vliegende Fort’, werd ontworpen op grond van de theorie dat een strakke bommenwerperformatie boordevol defensief geschut zichzelf kon verdedigen. Latere modellen hadden maar liefst 13 mitrailleurs, die aan alle kanten uit de romp staken. In de praktijk bleef zoals zo vaak echter weinig over van de vooroorlogse ideeën. Omdat niet alle piloten even bekwaam waren, vielen de formaties vaak uiteen, waarna jagers van de Luftwaffe de achterblijvers een voor een uit de lucht schoten.

Dit programma toont zeldzame kleurenbeelden van het ontwerpstadium en de bouw van de B-17 en doet door middel van archiefbeelden uitgebreid verslag van de verrichtingen van de machtige Boeing boven het door oorlog geteisterde Europa. Ook is een prominente rol weggelegd voor de geliefde Sally B, een van de laatste nog vliegende B-17’s en de topattractie van menige vliegshow.Speelduur: Ca. 55 minuten
Genre: Documentaire
Taal: Engels
Ned. ondertiteld
Leeftijd: AL
Leverbaar:
Format: DVD - Kleur

MESSERSCHMITT EEN LUCHTVAARTLEGENDE IN BEELD

VLIEGTUIGBOUWER WILLI MESSERSCHMITT ONTWIERP TWEE VAN DE MEEST SPRAAKMAKENDE TOESTELLEN VAN DE TWEEDE WERELDOORLOG: DE BF 109 EN DE ME 262.

In deze documentaire volgen we de ontwikkeling van de Messerschmitt Bf 109, de revolutionaire jager die overal verscheen waar de Luftwaffe actief was. De Bf 109 werd de meest gebouwde jager van z’n tijd. Na de oorlog vloog de Spaanse luchtmacht nog jarenlang met Bf 109’s die ironisch genoeg waren uitgerust met de Rolls-Royce Merlin motor van zijn aartsvijand uit de oorlog, de Spitfire.

Een andere hoofdrol in dit programma is weggelegd voor ’s werelds eerste operationele straaljager, de Me 262. Alleen al aan deze primeur heeft hij zijn ereplaats in de luchtvaartgeschiedenis te danken, maar de Me 262 was meer dan dat. Met zijn pijlvleugels en zijn geheel bewegende stabilo stelde hij de norm voor de generaties straaljagers die volgden.

De Me 262 kwam net te laat om een beslissende invloed op de luchtoorlog te hebben. Een tekort aan grondstoffen, een verkeerde inzet en onophoudelijke Geallieerde bombardementen verhinderden dat het toestel zijn grote beloften kon waarmaken.

Andere toestellen die in deze Messerschmitt-kroniek niet ontbreken, zijn de zware Bf 110 escortejager en de spectaculaire Me 163 Komet onderscheppingsjager met raketvoortstuwing.
 Speelduur: Ca. 46 minuten
Genre: Documentaire
Taal: Engels
Ned. ondertiteld
Leeftijd: AL
Leverbaar:
Format: DVD - Kleur

CONCORDE EINDE VAN EEN TIJDPERK

DE CONCORDE WAS EEN UNIEKE TECHNOLOGISCHE PRESTATIE, GEBOREN IN EEN TIJD WAARIN SUPERSONISCH REIZEN DE WEG NAAR DE TOEKOMST WEES.

De weg die de Concorde van tekentafel naar firmament aflegde, was zwaar en moeizaam. Elk detail van het revolutionaire ontwerp verlegde technische grenzen, van de aërodynamica en de motoren tot de constructiewijze zelf. Het toestel symboliseerde ook een ongekende internationale samenwerking op het vlak van productiemethoden, die generaties lang zijn vruchten zou afwerpen.

In deze documentaire wordt de geboorte van de Concorde op de voet gevolgd op tal van plekken in Groot-Brittannië en Frankrijk. Ook is zeldzaam archiefmateriaal te zien van experimentele vliegtuigen die speciaal voor het testprogramma van de Concorde werden gebouwd.

In boeiende interviews geven de inmiddels overleden Brian Trubshaw en André Turcat, de Britse en de Franse chef-invlieger, een indruk van wat het was om de Concorde ten doop te houden..

Kort na de tragische crash in Parijs maakte de laatste vliegende Concorde ter wereld zijn laatste landing op Heathrow. De loopbaan van de Concorde is afgerond. Deze documentaire vertelt het hele verhaal.
 Speelduur: Ca. 51 minuten
Genre: Documentaire
Taal: Engels
Ned. ondertiteld
Leeftijd: AL
Leverbaar:
Format: DVD - Kleur

HET VERHAAL VAN DE ROYAL AIR FORCE

DE ROYAL AIR FORCE HEEFT SINDS DE DAGERAAD VAN DE 20E EEUW HET LUCHTRUIM VAN GROOT-BRITTANIE EN HAAR BONDGENOTEN VERDEDIGD. IN DE TWEEDE WERELDOORLOG GROEIDE DE R.A.F. UIT TOT DE HOOP VAN DE VRIJE WERELD.

De Royal Air Force kwam tijdens de Eerste Wereldoorlog voort uit de luchtvaartafdelingen van het Britse leger en de Royal Navy. Ondanks haar successen kwam haar bestaan na de oorlog ter discussie te staan. Maar in de Tweede Wereldoorlog maakte ze met haar optreden korte metten met alle twijfels.

Deze documentaire bevat zeldzaam archiefmateriaal, nieuwe beelden en gesprekken met kenners van de bevlogen geschiedenis van de Britse luchtmacht.

We zien hoe de eerste gevechtsvliegers de strijd in de lucht aangingen met primitieve toestellen van hout en canvas, en we maken de heroïsche luchtslagen mee tussen de Spitfires en Hurricanes en de gevreesde Bf 109’s van de Luftwaffe.

Beleef de massale luchtaanvallen op nazi-Duitsland mee en volg het straaltijdperk vanaf de eerste Meteors tot en met de spectaculaire Tornado-acties van Desert Storm.
 Speelduur: Ca. 114 minuten
Genre: Documentaire
Taal: Engels
Ned. ondertiteld
Leeftijd: AL
Leverbaar:
Format: DVD - Kleur

SPITFIRE BRITSE HOOP IN OORLOGSTIJD

DE SPITFIRE IS EEN VAN DE MEEST GELIEFDE VLIEGTUIGEN ALLER TIJDEN. DE WEINIGE SPITFIRES DIE NOG LUCHTWAARDIG ZIJN, VEROVEREN NOG STEEDS OP ELKE VLIEGSHOW DE HARTEN MET HUN OOGVERBLINDENDE LIJNEN EN HUN BULDERENDE MERLIN- EN GRIFFON-MOTOREN.

De Spitfire oogt als de primadonna van de lucht, maar is en blijft voor alles een gevechtsvliegtuig. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de Spitfire aan elk front te land en ter zee actief en vloog hij bij elke Geallieerde luchtmacht. Het is veelzeggend dat de Spitfire de enige Geallieerde jager was die voor de oorlog in productie ging en na afloop nog steeds gebouwd werd. Tot ver in de jaren ’50 behoorde de Spitfire tot de inventaris van menige luchtmacht.

De makers van deze documentaire vertellen het verhaal van deze luchtvaartlegende aan de hand van kwalitatieve topbeelden van de vele verschillende versies van de ‘Spit’. Ook is gebruik gemaakt van uniek archiefmateriaal vanaf de eerste testvluchten tot aan de laatste ontwikkelingsstadia. Verder is de Spitfire in actie te zien tijdens de heroïsche Battle of Britain en in de vorm van de Seafire aan boord van vliegdekschepen in de Stille Oceaan.
 Speelduur: Ca. 53 minuten
Genre: Documentaire
Taal: Engels
Ned. ondertiteld
Leeftijd: AL
Leverbaar:
Format: DVD - Kleur

DE F-16 VERDEDIGER VAN HET WESTEN

DE F-16 FIGHTING FALCON IS ’S WERELDS POPULAIRSTE MODERNE JAGER. NIET MINDER DAN 24 LUCHTMACHTEN VLIEGEN TEZAMEN MET MEER DAN 4400 F-16’S. SINDS ZIJN EERSTE VLUCHT IN 1974 IS DE FLEXIBELE F-16 TALLOZE MALEN VERBETERD EN GEWIJZIGD.

Toen de F-16 voor het eerst vloog, was de kleine, vinnige jager met zijn bijzondere besturing, avionica en cockpitinrichting een ware revolutie. De huidige boordcomputers zijn honderdmaal krachtiger dan die van de eerste generatie F-16’s, maar het toestel is in staat gebleken om telkens opnieuw opgewaardeerd te worden en in de voorhoede van de jagertechnologie te blijven opereren. De Fighting Falcon zal naar verwachting dan ook tot ver in de 21e eeuw in gebruik blijven.

In deze documentaire zijn unieke beelden van het testprogramma van de F-16 te zien, en wordt uitgebreid ingegaan op zijn staat van dienst, vooral tijdens de beide Golfoorlogen. En: een Belgische F-16 geeft een unieke demonstratie van wat de ‘Viper’ nog steeds vermag.
 Speelduur: Ca. 50 minuten
Genre: Documentaire
Taal: Engels
Ned. ondertiteld
Leeftijd: AL
Leverbaar:
Format: DVD - Kleur

EEN EEUW LUCHTVAART 1903 – 2003

TOEN ORVILLE WRIGHT IN 1903 DE EERSTE GEMOTORISEERDE VLUCHT ALLER TIJDEN MAAKTE, VERVULDE HIJ EEN DROOM DIE ZO OUD WAS ALS DE MENSHEID.

In deze fascinerende documentaire volgen we de pijlsnelle carrière van het vliegtuig. Wat begon als een staketsel dat nauwelijks één man honderd meter door de lucht kon verplaatsen, groeide binnen een eeuw uit tot een ranke machine die met supersonische snelheden de hele aarde omspant.

Deze documentaire toont prachtig gefilmde kleurenbeelden van gerestaureerde vliegtuigen uit verschillende tijdvakken. Het wonder van het vliegen is gevangen in opnamen die met minicamera’s aan boord zijn gemaakt, in interviews met piloten en in topmateriaal uit de archieven van de aviatiek.

De ontwikkeling van motoren, van rotatiemotor tot turbofan, komt aan bod, en ook de aërodynamica die de vliegende mens steeds verder en hoger bracht, tot in 1969 de eerste voetstappen op de maan gezet werden. Twee wereldoorlogen versnelden de ontwikkeling van het vliegtuig tot een wapen waarmee complete slagen werden beslist.

In zijn vreedzame, civiele rol heeft het verkeersvliegtuig grenzen geslecht en de hele wereld binnen ieders bereik gebracht, van zakenman tot toerist.
 Speelduur: Ca. 106 minuten
Genre: Documentaire
Taal: Engels
Ned. ondertiteld
Leeftijd: AL
Leverbaar:
Format: DVD - Kleur

BEROEMDE BRITSE STRAALJAGERS

DE BRITSE ROYAL AIR FORCE WAS IN 1944 DE EERSTE GEALLIEERDE LUCHTMACHT HET STRAALTIJDPERK BETRAD, MET HAAR ‘GLOSTER METEOR’.

De Meteor was misschien niet in alle opzichten even revolutionair, maar het was wel de eerste operationele Geallieerde straaljager. Hij werd door tal van luchtmachten aangekocht en was de stamvader van een lange lijn illustere Britse straalgevechtsvliegtuigen.

Binnen tien jaar na de eerste vlucht van de Gloster Meteor maakte de eerste Britse supersonische straaljager zijn eerste vlucht: de English Electric Lightning. Bij andere luchtmachten doorliep de straaljager een geleidelijke evolutie, maar de RAF maakte meteen een reuzensprong naar een ontwerp dat Mach 2 haalde.

Later deed de Britse vliegtuigindustrie de wereld opnieuw versteld staan met de Harrier, de eerste operationele straaljager die rechtstandig kon starten en landen, en daarmee de troepen op de grond onmisbare diensten kon verlenen.

Dit programma gaat in op de ontwikkeling van enkele van de meest spraakmakende straaljagerontwerpen uit de Britse geschiedenis: de Vampire, de Hunter, de Lightning en de Buccaneer. Natuurlijk komen ook recentere succesnummers als de Jaguar, de Harrier en de Tornado uitgebreid ter sprake, en de toekomst wordt treffend in beeld gebracht met een kennismaking met de gloednieuwe Eurofighter Typhoon.
 Speelduur: Ca. 54 minuten
Genre: Documentaire
Taal: Engels
Ned. ondertiteld
Leeftijd: AL
Leverbaar:
Format: DVD - Kleur


KLIK HIER

 Terug naar de vorige pagina