Vorige pagina
De Amsterdamse Canon - deel 5(artikelnummer:AC6291)

41. Moord op de Joden (1940-1945) - De meeste joden in Amsterdam zouden de Tweede Wereldoorlog niet overleven. Door de massamoord bleef van de joodse gemeenschap en haar cultuur weinig meer over. De levendige jodenbuurt verdween. Het gezicht van Amsterdam veranderde voorgoed.
42. Hongerwinter (1945) - De laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog leed Amsterdam honger. Voedsel werd niet meer aangevoerd. Op de zwarte markt vroegen handelaren gigantische bedragen voor een pak melk of een brood. Ook brandstof raakte snel op in die barre winter van 1945. De ondervoeding en de kou eisten een zware tol.
43. Die mooie Wester (jaren vijftig) - De Jordaan en het levenslied zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De wijk aan de voet van de Westerkerk bracht bekende zangers voort als Johnny Jordaan, Tante Leen en Willy Alberti. Zij zongen vol liefde en nostalgie over de volksbuurt waar ze geboren en getogen waren.
44. De Wallen (jaren vijftig en zestig) - Hoeren, zeelui en onderwereld vormden een bijzonder, schemerig wereldje op de Wallen.Het Amsterdamse havenkwartier was berucht, maar was tegelijkertijd de wijk waar het ‘echte’ leven zich afspeelde. Het was er even gevaarlijk als gemoedelijk.
45. Het Lieverdje (1965) - Het Lieverdje op het Spui was het middelpunt van de Provo-happenings midden jaren zestig. De jonge anarchisten waren een voorbode van de vele ingrijpende veranderingen die de Amsterdamse samenleving te wachten stond.
46. Bijlmermeer (1968) - De Bijlmermeer beloofde een stad van de toekomst te worden. Maar al snel na de oplevering begon de buurt in hoog tempo te verloederen. Door het neerhalen en renoveren van de grote, anonieme fatgebouwen heeft Zuidoost inmiddels een vriendelijker gezicht gekregen.
47. Nummer 14 (1970) - Sinds 2007 mag geen Ajax-speler uit de A-selectie meer het nummer 14 dragen. Dit rugnummer is heilig verklaard.
48. Dappermarkt (2001) - Willem Alexander en Máxima vereerden in 2001 de Dappermarkt met een bezoek. Ze toonden hiermee hun waardering voor deze typisch Amsterdamse markt, die tegelijkertijd trots is op zijn multiculturele karakter. De Dappermarkt staat symbool voor de wereldstad Amsterdam. Zo’n 180 verschillende nationaliteiten wonen en werken hier inmiddels.
49. Moord op Theo van Gogh (2004) - Midden op straat werd flmmaker Theo van Gogh op gruwelijke wijze vermoord door een jonge moslimfundamentalist uit Amsterdam-West. Door deze daad werd het tolerante imago van Amsterdam in een klap teniet gedaan. De multiculturele samenleving en het gedoogbeleid kwamen hevig onder vuur te liggen.
50. Amsterdam Internet Exchange - AMS IX (21ste eeuw) - De Amsterdam Internet Exchange is het belangrijkste Nederlandse internetknooppunt en het grootste ter wereld. In de digitale samenleving van de 21ste eeuw speelt Amsterdam een centrale rol in de (inter)nationale communicatie. De stad heeft zich aan weten te passen aan de eisen van de nieuwe tijd.


KLIK HIER
 
 Terug naar de laatste pagina